Радев: Прокуратурата и полицията да се борят с купения вот

OFFNews 01 юли 2021 в 20:45 3431 0

Президентът Румен Радев определи проблема с купения вот като едно от най-грозните явления в нашата страна. Той изрази надежда полицията и прокуратурата да приложат всички необходими мерки за решаване на този въпрос. 

Държавният глава припомни, че основната цел на служебното правителство е да организира и проведе честни и прозрачни избори - послание, което отправи и при назначаването на кабинета. 

На събитието по повод 30-ата годишнина от приемането на Конституцията на Република България Румен Радев коментира очакванията за нови промени в основния ни закон. 

„Човешките права са основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за тяхната защита. Когато някой има амбиция да ревизира Българската конституция, това трябва задължително да е отправната точка“, заяви още държавният глава.

В отговор на въпрос той посочи, че за да бъде решено дали българската конституция да се промени така че прокуратурата да бъде извън съдебната власт, е необходим дебат и много прецизен анализ.

Според президента насоките за промяна в Конституцията са три - засилване правата на гражданите, за по-ефективна и независима съдебна власт и за улеснен достъп на гражданите до правосъдие.

„Изработването и приемането на нашата Конституция преди 30 години е повратен етап в общественото ни развитие. Тя ни постави на картата на демократичните общества“, подчерта президентът и изрази своята признателност за мъдростта, куража и отговорния труд на народните представители в Седмото Велико народно събрание, съставило българския основен закон.

Държавният глава изтъкна и ролята на гражданското образование за утвърждаването на демокрацията и необходимостта от ежедневна защита на конституционните ценности от опити за посегателства. Младите хора трябва да разбират ясно кои са основните стълбове на демокрацията и на свободата и в какво се състои легитимността на политическите институции, за да не бъдат подвеждани.

„Основният въпрос не е само в образованието, но и в личния пример, ангажираността и отговорността на политическия елит, на държавните институции и на всеки гражданин за отстояване на ценностите, по които сме постигнали съгласие в най-важния обществен договор – Българската конституция“, заяви още в приветствието си държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!