Радев: Проблемът с Македония надхвърля историческия спор и засяга фундаментите на ЕС

OFFNews 15 декември 2021 в 16:44 5584 1

България отстоя своите позиции и повечето европейски лидери разбират същността на проблема. Той надхвърля представите за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който засяга дълбоко фундамента на Европейския съюз. Това са ценностите и принципите, които ние изповядваме - човешките права, липсата на дискриминация

Това заяви президентът Румен Радев, който участва в шестата Среща на върха на "Източното партньорство" и в заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Посещението на държавния глава ще продължи до 16 декември. 

"На всички европейски съвети, в които съм участвал - от май до сега, съм говорил със всички европейски лидери по темата за Северна Македония. Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването отпада от дневния ред", допълни той.

Радев благодари за усилията на българската дипломация затова, че "нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем и ще продължим да отстояваме не само историята, но спазването на правата на македонските българи". Президентът подчерта, че те трябва да получат ясни конституционни гаранции и това е най-важният критерий от Копенхагенските критерии - спазването на човешките права. 

По думите му процесът не се води от срокове, а от резултати: Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни и водят до забавяне на процеса. 

На въпрос дали може да се очаква натиск от френския президент Еманюел Макрон, Радев обясни, че двамата са се видели съвсем скоро и френският му колега знае българската позиция, както и че не очаква натиск.

"Какъвто натиск имаше, вече е в историята. Имаме ясна уговорка", каза още държавният глава. 

Най-тежко беше на Съвета на 6 октомври (когато за пореден път се обсъждаше дали Македония да започне преговорит за членоство в ЕС - бел. ред.). Тогава бях сам срещу всички. Имаше подготвителна атака, която беше от лидерите на европейските институции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови