Радев поздрави Байдън за Деня на независимостта

OFFNews 04 юли 2022 в 09:37 613 3

Румен Радев

Снимка БТА архив

Президентът Румен Радев отбелязва ускоряването на икономическите отношения между България и САЩ през последните години

Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до президента на САЩ Джо Байдън по случай Деня на независимостта днес.

„Като стратегически съюзници нашите две страни си сътрудничат ефективно в усилията за справяне с регионалните и световни предизвикателства“, посочва президентът Румен Радев в своето поздравление до американския си колега, в което му пожелава крепко здраве и успешна работа за благоденствието на американския народ.

Румен Радев подчертава съдържателния двустранен дневен ред в сфери от взаимен интерес като сигурност и отбрана, правоприлагане, борба с тероризма, икономика и търговия, култура и контакти между народите на двете страни.

В писмото си българският президент приветства подкрепата на САЩ за повишаване на енергийната сигурност и за модернизиране на българските въоръжени сили. Значението на стратегическото партньорство между България и САЩ в редица области, особено на фона на срива на международната система за сигурност, вследствие на войната на Русия срещу Украйна, също е откроено в писмото на държавния глава.

„България и САЩ могат да направят още много за разгръщане на пълния потенциал в отношенията помежду си“, посочва Румен Радев и отбелязва ускоряването на икономическите отношения между България и САЩ през последните години. Президентът подчертава още, че сред непосредствените приоритети е внасянето на нов импулс в стратегическия диалог между двете страни, включително и чрез присъединяването на България към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

3

Октим

04.07 2022 в 13:26

Сигурно го е поздравил с “Ой, калинка моя“ ... И как не го е срам изобщо да споменава словосъчетанието “стратегически съюзници“!!! Леке селско!!!

2910

1

ivenco

04.07 2022 в 09:52

А Байдън дали ще си спомни,кой аджеба беше тоа?И нямам впредвид сенилността на Байдън,а личността пРезидентска.
 
X

Подкастът на OFFNews