Радев няма да даде третия мандат на Янев, избира между ДБ и БСП

OFFNews 09 януари 2023 в 12:27 8050 1

Румен Радев и Стефан Янев

Снимка БТА/Асен Тонев

Румен Радев и Стефан Янев

Президентът Румен Радев няма да връчи третия мандат на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход", а ще избира между парламентарните групи на БСП и "Демократична България", научи OFFNews от източници в президентството.

Според Конституцията първият и вторият мандат се връчват на първата и втората по големина формации в парламента. В 48-ото Народно събрание първи по численост са ГЕРБ, които не успяха да съставят правителство. Втори са "Продължаваме промяната", но и те днес върнаха втория мандат неизпълнен.

При връчването на третия мандат, президентът има право на избор между останалите парламентарно представени политически сили - съответно ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход". По време на предходните 45-о, 46-о и 47-о Народно събрание президентът и трите пъти избра издигналите го за президент БСП и връчи третия проучвателен мандат на лидера на партията Корнелия Нинова.

Източници на OFFNews твърдят, че този път президентът сериозно обмисля възможността да връчи третия мандат на ДБ. Десницата обаче се сблъсква идеологически с Радев по въпроса за войната в Украйна. По време на речта си при откриването на настоящия парламент Радев разкритикува ДБ, като каза, че "най-възбудените войнолюбци никога няма да рискуват живота си, но с лекота ще рискуват живота на българите".

В последно време Корнелия Нинова засили критиките си към президента и дори поде лична атака срещу дъщеря му в парламентарната комисия по култура и медии. Съображенията на президента против даването на третия мандат на ДБ са потенциалните критики от БСП, че окончателно е предал левицата, както и че решението му е взето под натиск от американското посолство.

Въпреки спекулациите, че третият мандат най-вероятно ще отиде при Стефан Янев, когото Радев два пъти назначи за служебен премиер, такъв вариант засега не се обмисля, добавят нашите източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

1

ImBlack

09.01 2023 в 12:59

Ами те другарите май вече два пъти не успяха да се справят с трия мандат, което си е трудна работа де.