Радев към кметовете: Вие преведохте хората в тези кризи, вие олицетворявахте държавата

OFFNews 19 юни 2023 в 21:56 2749 2

Румен Радев

Снимка president.bg

Румен Радев

За дългосрочното и устойчиво развитие на общините е необходима финансова децентрализация, ефективни механизми за разпределение на средствата и усъвършенстване на процедурите за обществените поръчки. Това заяви президентът Румен Радев, който по покана на Националното сдружение на общините в Република България участва в Заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г.

Радев изрази признателността си към българските кметове, които по думите му са в края на един от най-предизвикателните мандати в новата ни история, белязан от безпрецедентни световни и местни кризи: "Именно вие преведохте хората в тези кризи, вие олицетворявахте държавата и вдъхвахте увереност, дори когато някои институции абдикираха".

Президентът акцентира на "редицата постижения на местната власт, сред които разгръщането на нови производства, привличането на инвестиции, както и на европейско и национално финансиране за инфраструктура, социални програми и подобряване на средата за живеене".

Пред участващите във форума представители на местните власти от цялата страна президентът каза, че отключването на икономическия потенциал на българските региони изисква финансова самостоятелност на местно ниво.

Той "открои необходимостта от диалог с гражданите и политическа ангажираност на всички нива за изработването на прецизни и прозрачни механизми за обществени поръчки и ясни критерии за разпределение на средствата". 

Радев посочи и основните проблеми пред общините днес: демографска криза, растящи регионални дисбаланси и неравенства, предизвикателства пред пограничните и планински райони, липсата на работна ръка, ниското заплащане на общинската администрация при растящо натоварване и ограничени правомощия. "И най-големият проблем – все още огромната, а на места пълна зависимост на местната власт от централната власт", каза той.

Според него служебните правителства са успели "да изградят ефективна комуникация с местната власт за оказване на помощ във важни процеси за по-устойчиво развитие на общините".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!