Радев иска ЕС да се задейства заради агресията срещу българите в Македония

OFFNews 26 януари 2023 в 21:46 2272 3

Румен Радев

Снимка president.bg

Румен Радев

"Крайно време е институциите в Република Северна Македония да противодействат ефективно на насилието и на словесните прояви на омраза срещу българите."

Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархей.

Радев подчерта, че зачестилите случаи на агресия срещу българите в югозападната ни съседка изискват категоричен институционален отговор.

"Опитите за омаловажаването им и тяхното третиране единствено като криминални случаи не е в интерес на двустранните отношение и европейската перспектива на Северна Македония. Бездействието и липсата на наказания стимулират престъпленията от омраза" - заяви президентът.

Той призова Европейският съюз "да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в Северна Македония със същата енергия, с която настояваше за ускоряване на нейната европейска интеграция."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

27.01 2023 в 10:51

Избистри се фактът, че келеменцето яло бой за неуредени сметки за тъмни сделки с ортака си. Медиите услужливо подеха вой, дирижиран ок кремъл.

-1200

1

путин хуйло

27.01 2023 в 00:55

Побоя над нашия агент-провокатор в Охрит има всичките класически признаци на активно мероприятие извършено от zадунайските служби, a последвалите действия доказват колко много е търсен повод за иzостряне на отношенията с Македония!