Радев: България има нужда от президент, който не обслужва теснопартийни и олигархични интереси

Стотици хора посрещнаха Румен Радев и Илияна Йотова в Търговище и Шумен

Ружа Райчева 03 ноември 2021 в 15:34 2295 1

Снимка пресцентър Президентство

Преди 5 години поискахме вашата подкрепа, за да проправим път към една нова България – на свободните хора, достойнството и напредъка. Благодарение на тази ваша подкрепа ние спечелихме. България има нужда от силна и независима президентска институция, която да не скланя глава пред силните на деня, да обслужва теснопартийни и олигархични интереси, заяви президентът Румен Радев по време на посещение в североизточна България.

Той припомни, че още в началото на мандата с Илияна Йотова са се сблъскали с "превзетата държава":

„Това бяха 5 години на изпитания и битки. 5 години в защита на държавността. 5 години, които именно вашата подкрепа ни даваше сила, благодарение на която президентската институция се утвърди като стожер на стабилност и държавност, на фона на драстичния упадък на доверие в политическите сили и институциите."

По думите му дори в най-тежките времена на обсада и непрекъснати атаки, Президентството е продължило да отстоява държавността и интересите на българите.

„Ние не се страхувахме да бъдем вашия глас, да посочваме недъзите, да призоваваме за събуждане и отхвърляне на управление, чрез насаждане на страх, лъжи и манипулации. Да отхвърляме лобистко и антинародно законодателство. Да обединяваме около значими каузи. Да бъдем заедно с вас по площадите в битката за нова България. Обединени от тези наши ценности – справедливост, свобода, солидарност, ние успяхме", категоричен е Радев.

Според него днес България се променя:

„България обсъжда нови идеи, търси нови решения. Проблемите се изричат без страх и на глас. Но промяната няма да бъде бърза и лесна."

Радев е на мнение, че България има нужда от силна и независима президентска институция, която да не скланя глава пред силните на деня, да обслужва теснопартийни и олигархични интереси.

„А трябва да отстоява достойнството и интересите на българите", допълни той. По неговите думи от изборите за президент и вицепрезидент ще зависи много дали олигархията и статуквото, които са се просмукали на всички нива в държавата, ще намерят легитимация и ще се върнат на власт чрез президентската институция. „Или ще отекат завинаги в историята и ще отпушим пътя към развитието ни, като модерна и просперираща държава. В тази кауза ние, с г-жа Йотова, няма да ви предадем", заяви президентът.

След посещението на президента и вицепрезидента в Шумен и Търговище на официалния профил на Радев бе публикувано обръщение към гражданите на Търговище и Шумен: 

"От изборите за президент и вицепрезидент ще зависи много дали олигархията и статуквото, които са се просмукали на всички нива в държавата, ще намерят легитимация и ще се върнат на власт чрез президентската институция или ще отекат завинаги в историята и ще отпушим пътя към развитието ни като модерна и просперираща държава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови