Радан Кънев: Вълчев, ако искахме оставката на Танев, щеше да се чуе

ОFFNews 03 декември 2015 в 11:16 4216 8

"Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в държавата. Чува се включително и на улицата, ако се налага. И няма да разбирате от професор Вълчев".

Така съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев коментира информацията, която  вчера бившият вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев (ДБГ) изнесе - че от Блока са обсъждали оттеглянето на политическото доверие от образователния министър Тодор Танев.

Той все пак не пожела да разкрие дали темата за оставката на Танев е била повдигана на председателския съвет на РБ и отрече да има конфликт с партията на Меглена Кунева.

"Какво сме коментирали на председателския съвет на Блока е отделна тема. Аз няма да съм човекът, който да изнесе подобна информация. Боя се, че в случая професор Вълчев леко злоупотреби с присъствието си там, без да е председател на партия", заяви той. 

Кънев все пак призна, че възможността за оставки са били обсъждани, но не пожела да каже за колко и кои министри става дума. Той каза, че образователният министър е уволнил хора от Блока, но според него "това е дребнотемие" и не може да бъде повод за политическо решение за искане на оставка. Факт са и противоречивите решения на министерството, предизвикали остри критики, за промени в учебните планове и масово пенсиониране на директори и учители.

На директен въпрос дали Танев трябва да остане на поста си, Кънев отговори, че Реформаторският блок трябва да излезе с обща оценка по темата.

Кънев заяви още относно разговор между него и премиера Борисов:

"Аз имах разговор с него в събота, както знаете. Обсъждахме много теми, но неговата категорична позиция беше, че е работа на РБ да оцени министрите си и ако иска да предлага подобни промени, отново да го прави реформарторски", заяви той и добави, че Борисов не е казал до кога трябва да се направи тази оценка.

Кънев коментира и информацията, че в управлението искат оставката на правосъдния министър, като заяви, че няма да има смисъл от подкрепата му към правителството, ако Иванов не  е част от кабинета.

"Моето мнение за мястото на Христо Иванов в кабинета не зависи от мнението на премиера, аз смятам че Иванов е единственият, които към момента е гарант съдебна реформа и без той да бъде в кабинета, съдебна реформа няма да има", каза Кънев.

На въпрос дали ДБГ подкрепя правосъдния министър, Кънев отговори:

"Аз изразих опасения, че по въпроса за съдебната реформа с Вълчев не сме на позиция. Дори бих казал, че в тежката битка на мен и Христо Иванов в компроматната война, която се води от месеци, не съм сигурен, че сме от една страна на барикадата. Това вчерашно изненадващо изявление пред медиите за съжаление потвърди опасенията ми".

Кънев каза още, че е предложил общинските съветници и кметовете, които бяха избрани на местните избори, да бъдат основата на бъдещото общо политическо тяло на една обща политическа сила. Той заяви, че е срещнал подкрепа на идеята си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!