Протестиращи палят свещ в памет на съдебната реформа

OFFNews 10 декември 2015 в 09:37 3189 2

Протест в защита на съдебната реформа - 9 декември 2015г.

Протестите след оставката на правосъдния министър Христо Иванов продължават и днес. В 18.30 ч. пред сградата на Народното събрание протестиращи ще запалят свещ за съдебната реформа. Събитието е организирано под надслова "Ще метем".

С 204 гласа "за" парламентът отхвърли в сряда предложението на ДСБ прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента. По този начин се търсеше намаляване на влиянието на главния прокурор в колегията и ВСС.

"Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена, заяви правосъдният министър пред депутатите, преди да обяви, че подава оставка. 

В групата, организираща протеста, се посочва, че с внесеното в последния момент и гласувано от парламента предложение на АБВ, въпреки положените преди това подписи в подкрепа на предложението на Реформаторите, съдът "ще остане политически зависим, а прокуратурата да бъде по-безконтролна и подчинена на главния рекетрьор". "Министърът на правосъдието подаде оставка, което е най-достойният политически акт за последните години. Довечера ще се съберем, за да запалим свещ за тази реформа. Заповядайте в 18.30 пред Народното събрание", се казва в призива. 

Снощи близо 500 души излязоха на протест пред сградата на парламента в знак на солидарност с оставката на министъра на правосъдието и срещу приетите промени в конституцията. Малко преди 19.00 часа беше блокирано движението пред Народното събрание, а малко по-късно блокиран беше и "Орлов мост". Протестът приключи пред Съдебната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови