Каракачанов: Парламентарната квота във ВСС е излишна

OFFNews 10 декември 2015 в 08:40 3270 6

Не може да очакваш, че като пипнеш няколко думи в Конституцията, ще решиш даден проблем, така наречената съдебна реформа няма да доведе до никаква промяна. 

Това каза лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по бТВ. По думите му оттеглянето на Христо Иванов няма да доведе до разпадане на мнозинството. „Оставката на правосъдния министър не беше изненада, той беше казал, че ако неговите виждания за квотата в прокурорската колегия не бъдат приети ще подаде оставка”, посочи Каракачанов. 

В отговор на въпроса защо през юли бяха събрани подписи за едно, а вчера бе гласувано друго, лидерът на ВМРО отговори: „Тези 180 депутата от юли дадоха началото да се отвори конституцията и да има ремонт в нея. След това следва комисия, в която се уточняват детайлите”. Именно на комисия АБВ наложи своето виждане, че прокурорите трябва да имат мнозинство в своята камара във ВСС. 

Каракачанов подчерта, че не може да се говори за бламиране на Иванов, но освен в Конституцията, промени е трябвало да се направят и в ред други закони. Това не е било направено и „г-н Иванов носи своята вина”.

„За мен т.нар парламентарна квота във ВСС е излишна – тя е плод на някакъв пазарлък, обясни Каракачанов. Според него този пазарлък ще стане по-сложен, след като всеки член на ВСС от нея ще се избира с мнозинство от две трети. „Има изисквания какъв трябва да бъде членът на ВСС от парламентарната квота, той е малко или много политическо лице, политиците нямат място в съдебната система”, заяви Каракачанов. 

По думите му приемникът на Христо Иванов трябва да е човек, който се ползва с уважение както в обществото, така и сред управляващите партии, защото има нагнетено голямо очакване за реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови