Промените на Манолова не минали, защото нямало пари, време и кадри

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2017 в 15:42 4367 1

Липса на време, кадри и пари е причината днес в социалната комисия в парламента депутатите и министърът на социалната политика Бисер Петков да отхвърлят предложението на омбудсмана Мая Манолова за промяна в Кодекса на труда, което щеше да защити служители на фалирали предприятия да търсят правата и парите си.

Днес в парламента Мая Манолова разгневена разказа пред журналисти, че решението на парламентаристите е "срам и позор".

Пред журналисти в парламента социалният министър Бисер Петков обяви, че промените касаят 6 закона, които вървят в един законопроект.

Предложението на Манолова бе Главната инспекция по труда да инициира производства по несъстоятелност на фирми и предприятия, като в този момент няма нито една държавна администрация, която да е длъжна да го прави.

Подобна промяна изисква време, средства и обучени кадри - нещо, което ГИТ в момента няма, посочи Петков.

Промяната ще се случи, но тя ще влезе в сила чак от началото на юли 2018-та година, което значи, че към този момент близо 4 хил. души, работили за фалирали компании като "Макс Телеком" и "Пикадили", ще останат без заработените си заплати.

Социалният министър не коментира каква ще е тяхната съдба оттук нататък, тъй като през юли следващата година законовият срок, за да си търсят правата тези хиляди ощетени работници, ще бъде изтекъл.

Все пак Петков каза, че всичко зависи от волята на депутатите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8779

1

Немец

30.11 2017 в 09:48

Някогашния професор Балкански щеше да каже:"Честит ви капитализъм".