Проф. Константинов: Трябва да се помисли дали изборите да не са в два дни

OFFNews 10 декември 2020 в 10:26 2849 0

Сериозно трябва да се обмисли дали изборите да не се проведат в два дни или ако са в един, хората да се разделят на потоци. Това по БНТ проф. Михаил Константинов, който е шеф на “Информационно обслужване”, държавната фирма, която се занимава с анализ на изборните резултати. Парламентарните избори са насрочени за 28 март.

“Провеждането на избори е голямо предизвикателство в условията на пандемия. Например, в чужбина обикновено гласуват около 150 000 български граждани - какво правим с тях, как организираме сътрудничество с местните власти? Може да се окаже, че местните власти не разрешават такова”, предупреди Константинов. Според него тези въпроси трябва да се решат веднага на експертно ниво, а после на политическо ниво, а част от решението да бъдат и представители на щаба.

“Ще има ли изобщо машинно гласуване?”, попита водещата. “Не знам и никой не знае това”, отговори Константинов. Той каза, че тези машини са за избори в нормална обстановка и трябва да се помисли за тяхното обезопасяване тъй като една машина вероятно ще бъде докосвана от 200 - 300 души в рамките на 9 часа.

“Болните не могат да бъдат лишавани от изборните им права. На шега предложих, хора изкарали вируса да са в комисиите, които ще посещават болниците”, каза още Константинова. Той е убеден, че за членовете на секционните комисии трябва да има допълнително заплащане и тези 100 лв. на ден, които сега се отделят, не са достатъчни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!