Рисковете пред машинното гласуване: Малко време, ниска прозрачност и неясни планове

Георги А. Ангелов 09 декември 2020 в 10:07 3155 0

Късият период на процедурата, който намалява прозрачността ѝ, липсата на ясни планове от страна на ЦИК, както й липсата на планове за извънредни ситуации. Това са част от рисковете пред електронното гласуване, което ще бъде въведено у нас на парламентарните избори на 28 март, които са описани в доклад на Фондация “Конрад Аденауер” и фондация “Софийска платформа”. Документът с препоръките към институциите в България за внедряването на машини за гласуване в българския изборен процес е изготвен след уоркшоп в който участваха едни от най-добрите експерти в Европа, които работят по законовата рамка, планирането и одитирането на технологиите в изборите.

Президентът Румен Радев вече обяви датата на изборите – 28 март. Едва вчера ЦИК обяви обществена поръчка за купуване на машини за гласуване. Общо 8 са кандидати заявили интерес. ЦИК ще избере част от тях и ще поиска оферта, а след това ще избира, кой да бъде доставчик. От документите за поръчката се вижда, че машините трябва да бъдат доставени до 50 дни преди изборите, а частта от тях, която ще се използва за обучение на членовете на секционните комисии, трябва да бъде доставена най-късно 10 дни преди изборите. Машините трябва да бъдат сертифицирани от държавата фирма “Информационно обслужване” и Института по метрология.
На парламентарните избори трябва да има машина във всяка секция с над 300 избиратели. Обществената поръчка е за купуването на 9600 машини за 9500 секции от общо около 12 400 секции в страната.

Експертите препоръчват да се обърне специално внимание и усилие към сертифицирането и одитирането на машините за гласуване с включени различни институции и организации, които да гарантират доверие в процеса на внедряване и работата на машините. Процесът на одитиране трябва да отива отвъд чистата проверка на машините, а да включва логистика, персонал и т.н. Трябва да се има предвид и че процесът по сертифициране и тестване на машините не опира само до технологиите. Често пъти при избори, при които технологиите работят чудесно, се наблюдава провал по отношение на логистиката, обученията, персонала, посочват още експертите и на това също трябва да се обърне внимание.

Публичност на резултатите от сертифицирането

Дава се препоръка, че сертифицирането и одитирането на машините трябва да става по ясни спецификации и да има ясни правила за публикуване на информацията от одитирането и сертифицирането, които да гарантират публичност на резултатите. Посочва се че тези спецификации трябва да отговарят на препоръките на Съвета на Европа относно е-гласуването, така че властите трябва да разработят технически критерии както за хардуера, така и за софтуера, което ще гарантира контрол на качеството.

Експертите препоръчват организирането на програма за обучение на избирателите, тъй като на предстоящите избори се очаква над 3.5 млн. активни избиратели за първи път да имат възможност да гласуват с машини. Трябва да бъде извършено и обучение на съдии, разследващи и прокурори, ангажирани в дела, свързани с нарушения в изборния процес, засягащи машинното гласуване.

ЦИК няма капацитет за внедряване на технологиите

В доклад освен препоръки има и кратък анализ на изборната ни реалност, в него се отбелязва, че ЦИК е експертен орган, но страда от липсата на реален капацитет по отношение на планирането и внедряването на технологиите за гласуване. Описва се накратко и драматичното навлизане на машинния вот у нас - от идеята да се гласува с тях през 2013-а до решението миналата година да се гласува изцяло машинно и отмяната на това решение тази година, като се отбелязва, че последното се случи по-малко от 7 месеца преди вота. Така на изборите ще има и машини и хартиени бюлетини. Нестабилността на решенията по отношение на машините през последните две години, както и промяната на правилата толкова близо до датата на изборите, може да доведе до несигурност у гласоподавателите за това как точно се гласува, се отбелязва в доклада.

В доклада се обръща внимание и че за шест години опит с машинното гласуване, една компания е спечелила всички търгове за доставка на устройствата, като тя отговаря не само за тази доставка, но и за логистиката, транспорта, обслужването, обученията на служителите и т.н. (Това е “Сиела норма”, която и тази година участва в търга за доставка и е най-вероятният победител бел. авт). "По този начин компанията не само се превръща в домининанта на пазара, но и започва да играе решаваща роля в произвеждането на изборите", се предупреждава в доклада.

Нужда от застраховане при срив

"Вероятността от срив на технологията не може да бъде изключена. Необходимостта от план при такива непредвидени обстоятелства не трябва да се разглежда както предсказание, че такъв срив ще се случи. Затова всички политически участници трябва да се обединят около мерки, които да гарантират успешен завършек на изборния процес", предупреждава доклада.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови