Проданов: Все още хотелиерите не са получили помощите за настанените украински бежанци

OFFNews 25 март 2022 в 17:06 987 0

Към момента нито един хотелиер не е получил помощ за настанените украински бежанци, съобщи министърът на туризма Христо Проданов, цитиран от БНР. 

По-рано този месец правителството реши да дава по 40 лв. на хотелиерите за настанен бежанец от Украйна.

"Администрирането, събирането и обработването на данни от 24-ти февруари до 31-ви март за настанените бежанци ще започне от 1-ви до 5-и април. Всички, които са настанили такива хора, ще имат възможност да си подадат своите заявления. Към момента са около 680 места за настаняване, в които са посрещнали хора от Украйна", каза още Проданов.

По думите му засега не се предвижда частни домове да получават подобна помощ от бюджета, тъй като не може да се гарантира прозрачното изразходване на средствата:

"В тази връзка ние няма как да проследяваме частните домове и квартири, защото те не са регистрирани към ЕСТИ (Единна система за туристическа информация), те нямат такава платформа. Другото, което е, ние изпращаме внезапни проверки, които да проверяват на различните места дали наистина са толкова хората, което няма как да се случи в частните квартири и домове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!