'Продължаваме промяната' с филм за Капитан Андреево

Кирил Петков, Асен Василев и Иван Христанов присъстваха на премиерата на филма

OFFNews 20 септември 2022 в 16:52 4518 3

'Продължаваме промяната'

Снимка 'Продължаваме промяната'

'Продължаваме промяната'

България, 2022 г. На най-голямата сухопътна граница между Азия и Европейски съюз – ГКПП „Капитан Андреево“, оперира една единствена частна лаборатория за изследване на качеството на храните, които влизат в България и в Европа. Разликата с другите граници е огромна, тъй като те имат между 20 и 30 лаборатории. Над 300 хиляди тира минават през ГКПП „Капитан Андреево“ на година. 70 хиляди от тях са натоварени с храни, които подлежат на контрол. Преди встъпването на правителството на „Продължаваме промяната“, едва 2% са били установените храни със завишени нива на пестициди. За юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида! Едно от най-важните за България и българските граждани събития се случи на 19 май 2022 г., когато правителството на „Продължаваме промяната“ върна държавата в контрола на границата в лицето на БАБХ. Вследствие на това в над 50% от преминаващите храни агенцията установи завишени нива на пестициди – или 22 тона са били отхвърляни на ден.

Как се е стигнало дотук, че никоя друга фирма не може да стъпи на този обект, а държавата да не се намеси цяло десетилетие? Как се е стигнало дотук, че една частна лаборатория в лицето на „Евролаб 2011“ определя кои камиони да бъдат проверявани и кои не, а благодарение на това хиляди тонове с отровни храни да стигат до нашата трапеза?

Филмът „Златната граница: Капитан Андреево“ проследява хронологията на събитията от зората на прехода до наши дни, в които контрабандата и корупцията на ГКПП „Капитан Андреево“ са се сраснали с държавния апарат и хора, пряко свързани с властта. Събития, които само за няколко месеца успяха да свалят единственото правителство, противопоставило се на схемата, която представлява интереси за милиарди.

Става ясно, че връзките между хора в партиите на статуквото и случая с Капитан Андреево са преплетени. А самият случай наподобява зрелищен сериал с елемент на трилър. Не само заради зловещите резултати от направените изследвания, а и заради заплахите, които получиха представители на изпълнителната и законодателната власт, които имаха смелостта да заговорят какво се случва на границата.

Всеки опит за връщането на държавата среща опити за саботаж. Разкриването на случая обаче се превръща в канал за вярата на хората, че борба с корупцията може да има.

Парламентарни избори 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews