"Проблемът с американските танкове е, че Ненчев не дава достатъчно разяснения"

OFFNews 28 юни 2015 в 15:13 4346 4

Проблемът е по-скоро в това, че правителството и в частност военният министър не дават достатъчно разяснения по въпроса, въпреки че би трябвало да са запознати с плановете на НАТО.

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по отбрана и депутат от АБВ ген. Михов Михов пред БНР по повод информацията за разполагане на американска техника у нас.

Михов също заяви, че разполагането на техника било част от Лисабонската стратегия и от решенията, взети на форума на Алианса в Уелс.

По закона за преминаване и настаняване на чужди войски в България, по такова решение могат да се произнесат три органа. Военният министър, Министерският съвет и Народното събрание”, уточни ген.Михов.

Според него страната ни се нуждае от официална държавна позиция по темата, за да се избегне натрупването на напрежение в обществото. Той каза още, че военният министър Николай Ненчев ще бъде изслушан по темата на заседание на комисията по отбрана.

 „Предстои комисията по отбрана да проведе дебат по темата с настаняването на контингент на НАТО в България. На него ще присъстват военният министър и началникът по отбраната на страната”, обясни Михов Михов.

Той коментира и въпроса с охраната на въздушното ни пространство, като заяви, че тя може да се гарантира и с българска техника и екипажи за следващите 15 години, ако се осигури качествена сервизна поддръжка на наличната ни бойна техника ни самолети.

„След това можем да следваме плановете за закупуване на нова ескадрила, които според правителството могат да се реализират след период от време”, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови