Депутати привикват Ненчев да дава обяснения за американските танкове

ОFFNews 24 юни 2015 в 14:50 3203 4

Снимка БГНЕС

Николай Ненчев

Депутати от БСП искат комисията по отбрана към парламента да бъде свикана и на заседанието да бъде изслушан военният министър Николай Ненчев.

Причина за искането на червените депутати е "противоречивата информация за предстоящото разполагане на американски войници и тежка бронирана техника у нас", обясни депутатът от БСП Ангел Найденов пред журналисти в Народното събрание.

Вчера военният министър на САЩ Аштън Картър съобщи, че България се е съгласила у нас да дойде американска военна техника. По-късно обаче Ненчев заяви, че няма отправено такова искане към нашата страна. Той бил на среща с американския посланик, където бил информиран, че предстои изявление за разполагане на техника, но не последвало официално предложение.

От левицата искат министърът на отбраната да обясни именно тези противоречия. Найденов обясни, че ще изчакат Ненчев да се върне от среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе днес в Брюксел.

Депутатите от БСП обявиха, че ако председателят на комисията ген. Михо Михов от АБВ откаже да я свика, за да бъде изслушан министърът, те ще се опитат да съберат подписите на 1/3 от членовете и така пак да има заседание. Червените депутати в комисията по отбрана са Атанас Зафиров, Ангел Найденов и Димитър Димитров. Така на БСП остава да събере още само 4 подписа, за да си гарантира, че заседание ще има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови