При евентуално гласуване на проектокабинета утре БСП ще гласува с 'въздържал се'

Какви са възможностите за правителство в рамките на този парламент

OFFNews 10 август 2021 в 18:22 2694 0

Снимка Архив

"БСП ще гласуват "въздържал се", ако се стигне до вот на предложения от ИТН кабинет в пленарната зала утре", заяви депутатът от БСП Александър Симов пред БНТ.

По-рано през деня БСП реши, че няма да подкрепи правителство на ИТН с премиер Пламен Николов. Късно след обяд стана ясно, че Николов ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре.

Оттегляне на проектокабинета и/или гласуване в зала: Какво предстои?

Според чл. 99, ал. 4 от Конституцията, "когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател". Мандатът на ИТН се счита за "приключил" миналия петък, когато предложеният за премиер Пламен Николов връчи на президента проектокабинета. Последва указ на президента, в който на НС се предлага "да избере Пламен Николаев Николов за министър-председател на Република България".

По-рано през деня в прессъобщение от президентството се подчертава, че с издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза.

След новината за оттеглената кандидатура на Николов възникна въпросът дали изобщо проектокабинетът ще се гласува. Отговор на този въпрос дава тълкувателно решение на КС от декември 1992 г., което гласи, че "най-напред се избира министър-председателят, а след това с отделно решение - предложеният от него състав на Министерския съвет". Ако НС гласува "за" предложението за премиер, но срещу предлагания МС, мандатът се счита за неуспешен и се преминава към възлагане на мандат на следващата политическа сила в парламента (ако това е втори мандат) или избрана от президента партия или коалиция (при трети мандат). 

Третият мандат

Според Симов са нужни нови консултации при президента, чиято цел да бъде съставянето на мнозинство на "партиите на промяната", което да подкрепи кабинет, предложен след връчването на третия мандат.

Симов заяви, че БСП биха подкрепили и оставане на служебния кабинет във формат експертно правителство, което да функционира в кратък хоризонт през следващите няколко месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови