При Арнаудова имало бележник с името на Борисов и поздравителен адрес от Божков

Ружа Райчева 21 март 2022 в 19:45 8185 0

Снимка БГНЕС/Зара Русева

От дома на Бойко Борисов не е иззето абсолютно нищо. От дома на PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова са иззети тефтер, на който пише Борисов, рекламни материали с лика му, както и един поздравителен адрес от Васил Божков до нея, заяви пред БНТ адвокатът на Борисов Менко Менков.

Става дума за официален поздравителен адрес с благодарност от Васил Божков до тогавашния PR на правителството Севделина Арнаудова - по времето, когато Борисов е бил премиер.

"Как тогава е бил изнудван, пък праща поздравителен адрес?! Да благодари, че е изнудван ли?", попита Менков. 

Според него до този момент няма никакви доказателства, събрани по пътя на наказателно-процесуалния кодекс, че Божков е бил изнудван.

Менков твърди, че разследванията на Борисов, Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов са проведени незаконосъобразно.

"Има три прости текста в Наказателния кодекс, които аз цитирам ежедневно и никой до момента не ме е опровергал. Истината е, че разследващите полицаи, съгласно НК, нямат право да разследват членове на Министерски съвет, каквито са били Бойко Борисов и Владислав Горанов", заяви адвокатът. 

По думите му двама евродепутати от ЕНП - Моника Холмайер и Йерун Ленарс, са пристигнали в България специално, за да разследват случая. Холмайер и Ленарс са се срещнали и с главния прокурор Иван Гешев, а в 20 ч. ще се срещнат с вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков.

Менков каза, че е подарил на евродепутатите копие на българския Наказателен кодекс - с извадка от закона, според който разследващите полицаи са независими и не могат да получават преки заповеди от председателя на Министерския съвет. 

"Те [евродепутатите - б.р.] са потресени и казват, че при тях това не би могло това да се случи, а аз им казвам, че се е случило. След ареста на Горанов и Арнаудова Рашков съобщи, че разследващите полицаи са в кабинета на Петков. Какво правят там, като по закон политически лица не могат да се месят в работата им?", попита адв. Менко Менков. 

Той твърди, че в нощта на ареста полицаите първоначално не са имали намерение да задържат Борисов, но някой им се обадил по телефона с инструкции да го арестуват и "да му сложат белезници, за да го снимат медиите". 

"Медийното съобщение, че тези лица са задържани вече беше качено от МВР, а към този момент не беше така. Арнаудова даже е казала на разследващите "Задържана ли съм?", те са ѝ казали: "Не, нямаме такова намерение". Тя ги питала как така, като на сайта на МВР вече е имало официално съобщение, че е задържана", заяви Менков.

Според адвоката на лидера на ГЕРБ това, че МВР отново са внесли искането за привличане на бившия премиер като обвиняем, има "нулево значение":

"Могат да внасят каквото си искат. МВР няма никакви нови доказателства – това досъдебно производство е незаконно."

Менков каза още, че европейската прокуратура е засипана с "хиляди сигнали" и никъде в днешното ѝ съобщение, че ще работи по сигнали за системна корупция в България не е видял имената на Борисов, Горанов или Арнаудова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews