Quantcast

Президентът застана зад реформата на Христо Иванов

ОFFNews Последна промяна на 22 юли 2015 в 19:44 5114 11

Росен Плевнелиев.

Президентът на България Росен Плевнелиев изпрати писмо до медиите във връзка с дебатите около съдебната реформа от последните няколко дни и по-конкретно от днес.

Публикуваме позицията, изпратена от офиса му без редакторска намеса:


Във връзка с продължаващите консултации за промени в Конституцията президентът Росен Плевнелиев отново заявява позицията си, че е особено важно да не се губи време за осъществяване на съдебната реформа. В тази връзка държавният глава подкрепя усилията на министър-председателя и министъра на правосъдието за намиране на широко политическо съгласие, което трябва да бъде постигнато на принципна основа.

Президентът застава твърдо зад министъра на правосъдието Христо Иванов за прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа, която беше изработена още по време на служебното правителство, подкрепена от сегашния кабинет и приета от НС с голямо мнозинство. Държавният глава счита, че при разделянето на ВСС на две колегии трябва да се спазва принципът на независимост на съдебната система, като се даде възможност на всяка една от магистратските общности да се самоуправлява без политическа намеса.

Според президента постигането на съгласие за разделяната на ВСС на две колеги и засилване ролята на Инспектората е добра основа, която следва да се подкрепи сега. Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони.

Президентът апелира в петък да се постигне национално отговорно решение за продължаване на съдебната реформа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2015 в 09:35

Професор Балкански,

Ти освен омерзен, очевидно си и доста ниско интелигентен. Както и да е, радвам се че имаш ентусиазма и невежеството да си изразяваш празното мнение. Като ти чета излиянията, ставам все по-убеден в позицията си.

23.07 2015 в 08:13

с добро намерение да се направи съдебна реформа ще ни вкарат в калта! Правителството не трябва да пада!
Мака ни по - страшно от Орешарски - при нас една банка падна сега ще падне всичко ако си замине правителството!

23.07 2015 в 08:09

Опичайте си акъла, ако падне правителството ни мака русия, няма друг изход.................

23.07 2015 в 00:52

Браво на Президента :)

22.07 2015 в 22:15

Заставам зад реформата защото е реформистка! ПлевнеАлиев

22.07 2015 в 20:57

"Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони."


Не знам специалиста по паркинЗи лъже ли или не помни, но това до онзи ден бяха части от въпросната стратегия, а не теми от далечното бъдеще.

22.07 2015 в 20:19

а как според вас правителството би могло да направи реформата при положение, че чужденците в НС не искат да има промени, че ще им развалят рахатлъка

22.07 2015 в 20:15

Eми само Роската не беще взе участие в тоя цирк, ей го и той се обади, ма за какво?. Вместо ИСТИНСКА РЕФОРМА - СРАМНИ ЗАДКУЛИСНИ ПАРТИЙНИ ПАЗАРЛЪЦИ.

Явно е време за НОВИ ИЗБОРИ. Тея НИТО МОГАТ, НИТО ИСКАТ. От ден на ден живота става все по-тежък, безработицата расте, производството, и без това нищожно - намалява; единствено КУХО ДЕКЛАРИРАНЕ на беззаветна вярност към ЕВРОГЕЙТАШКО-ПЕДЕРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ "ценности" расте пропорционално на УПАДЪКА В ДЪРЖАВАТА.

Омерзен съм.

22.07 2015 в 20:15

Чехльо има твърде неясна позиция за съдебната реформа. Нещо, като позицията на Борисов. Нещо като "Вижте там се разберете"! С Кой? Не му прави чест.

22.07 2015 в 20:13

Презервативът на Бойко проговори. :-о