Президентът започва консултации за правителство в четвъртък

OFFNews 21 май 2013 в 10:18 1074 0

Росен Плевнелиев пред депутатите от 42 Народно събрание. Кадър: БНТ
Росен Плевнелиев пред депутатите от 42 Народно събрание. Кадър: БНТ

Президентът Росен Плевнелиев насрочи за четвъртък консултациите за формиране на ново правителство.

Пред депутатите от 42 Народно събрание той обяви, че веднага след консултациите ще връчи мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ.

Новото правителство според президента трябва да има дългосрочна политика в подкрепа на малкия и среден бизнес, да се направи работещо електронно правителство, държавна подкрепа за експорта, обществени поръчки, които не се печелят от избрани изпълнители, намаляване на лицензионните режими и бързо коректно разплащане с бизнеса. По думите на Плевнелиев предвидимостта в държавата е предпоставка за инвестиции. "Докато има несигурност в страната, няма как да се раздвижат потреблението и инвестициите, а онези 50 млрд. лв. българите ще останат на депозит в банките", каза Плевнелиев. 

По думите на Плевнелиев партиите да дадат отговор за провеждането на политики за увеличаване на доходите и за тези, които са в нужда, не само чрез помощи, а чрез заетост. Това го прави бизнесът, а не държавата, която трябва да осигури добър климат за инвестиции, каза още той. Президентът е категоричен не е толкова важно дали правителствата са ляво, център или дясно, но е важно те да са ефективни и да постигат конкретни резултати, като отговорят на исканията, които бяха поставени от протестиращите. "Българските граждани очакват, независимо кой ще ги управлява, да могат да плащат сметките си за ток", каза още Плевнелиев.

Според него приоритетно новият парламента трябва да работи по пакета от енергийни закони, като се развиват енергийната ефективност и диверсификация. 

"Протестите срещу монополите и сметките за ток ни показаха ясно, че българският народ няма да търпи задкулисие, няма да търпи политически сделки при неясни правила. Предстои ви да приемете важни закони. Гражданското общество трябва да участва във вземането на тези решения. Нека да покажем, че можем да го правим открито, като обясним причините, като покажем на всички очакваното въздействие, като чуем всички гледни точки. За да си върнат доверието на гражданите политиците трябва да изпълнят това, което сме обещали и то по един публичен и прозрачен начин", каза още държавният глава.

"Нямам амбицията да чертая управленска програма. Това ще направите вие. Бъдете отговорни, поставете на първо място интересите на народа, както се заклехте преди малко", каза още Плевнелиев.

"Изборите сами по себе си не могат да решат проблемите на хората. Нека решаваме една по една кризите, а не да ги задълбочаваме. Има парламент, който да назначи правителство и всички институции да работят за решаване на проблемите на хората", каза още президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!