Стефан Данаилов е най-старият в парламента

Последна промяна на 21 май 2013 в 07:18 3206 2

Депутатите от 41-то Народно събрание.
Депутатите от 41-то Народно събрание.

Първото тържествено заседание на 42-то Народно събрание (НС) днес по традиция ще бъде открито от най-възрастния депутат в този парламент - 70-годишният актьор Стефан Данаилов-Ламбо.

Депутатският състав продължава да се подмладява и за първи път в демократичната история на България ще има депутат на 21 години - Кристиян Димитров от "Атака".  Той е роден след началото на демократичните промени през 1989 г.

Новите лица в "Атака" са доста по обясними причини - разцепването на партията в средата на миналия мандат.

ДПС също подмладява състава си и има 25-годишен депутат - Шендоан Халит. Той влезе в Народното събрание като резерва, след като Делян Пеевски реши, че ще влезе като водач на листата на партията в Пазарджик и освободи един мандат в Стара Загора.

Председатели на групите на 4-те партии, които влязоха в парламента, най-вероятно ще са лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, на  БСП - Сергей Станишев, на ДПС - Лютви Местан и на "Атака" - Волен Сидеров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път ще е депутат. Повечето от неговите министри също стават депутати - Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Делян Добрев, Вежди Рашидов, Тотю Младенов, тежката артилерия Десислава Атанасова (тя беше близо 3 години депутат в 41-то НС) и Цветан Цветанов, както и бившите зам.-министри Владислав Горанов и Милена Дамянова.

В Народното събрание влиза и областният управител на София Данаил Кирилов

Цветанов се зарече още в първия ден от работата на парламента да депозира молба за отказ от имунитет, макар че главният прокурор Сотир Цацаров го уведоми, че първо трябва да му поиска имунитета и тогава той да се отказва от него.

Новите лица в групата на БСП са състезателят по стрелба Таню Киряков, бившият издател на "Плейбой" Мартин Захариев и политологът Татяна Буруджиева.

В парламента се завръща Младен Червеняков, но вече няма да ги има двамата Руменовци - Румен Овчаров и Румен Петков. Любен Корнезов също вече няма да е депутат, той сам отказа да се кандидатира с мотива, че е вече изморен. 

Колоритната бивша кметица на Смолян Дора Янкова също ще седне на депутатската скамейка.

Шестима общински съветници на БСП стават депутати - Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Борис Цветков, Росен Малинов и Милка Христова и ще се прехвърлят от "Московска" 33 на пл. "Народно събрание".

Мъжете в този парламент ще са три пъти повече от жените, по-голяма част от депутатите са с икономическо образование.

12 агенти на държавна сигурност в новия парламент

12 от депутатите в 42-то Народно събрание са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, съобщи сайта desebg.com преди дни. 

По четирима са депутатите с картончета от БСП и ДПС, тези на ГЕРБ са трима, а от „Атака” – един.

От ГЕРБ са: Любомир Христов, Румен Иванов и Стефан Дедев.

От БСП са: Минчо Минчев, Росен Малинов, Румен Гечев и Христо Монов. 

От групата на ДПС агенти са билиАхмед Башев, Лютви Местан, Рамадан Аталай и Янко Янков.

От "Атака"Станислав Станилов.

От всички свързани с ДС депутати в 42-то Народно събрание половината са били народни представители и в предишния парламент. Това са Лютви Местан, Рамадан Аталай и Янко Янков от ДПС, Румен Иванов и Стефан Дедев от ГЕРБ и Станислав Станилов „Атака”.

ГЕРБ и БСП с кандидатури за председател на Народното събрание

На първото заседание на Народното събрание депутатите ще трябва да си изберат председател и заместник-председатели.

Очаква се кандидатури за председател да издигнат ГЕРБ и БСП, а "Атака" и ДПС ще настояват за зам.-председатели.

Логично е ГЕРБ като първа политическа сила да издигне кандидатура за председател на парламента и това да е Цецка Цачева, обяви в неделя Емил Радев от ГЕРБ.

В БСП се спрягаха много имена - Янаки Стоилов, Мая Манолова, Дора Янкова. На Националния съвет на левицата вчера за председател на Народното събрание упорито се спрягаше името на Михаил Миков.

"Атака" ще предложи за зам.-председатели Явор Нотев или Павел Шопов.

От ДПС обявиха вчера официално, че ще предложат за зам.-председател Христо Бисеров и биха подкрепили кандидатурата на Михаил Миков.

Би трябвало още вчера партиите да са се разбрали за местата в пленарната зала и за стаите. Очаква се ГЕРБ да вземат десния блок, БСП - левия, а в центъра да се разположат ДПС и "Атака".

Разпределени са вече и стаите - ГЕРБ ще отстъпят една от стаите си на "Атака", а БСП и ДПС ще вземат стаите на СДС и на ДСБ, които не влязоха в този парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2013 в 09:31

Абе,тоя Ламбо,защо започва да ми напомня за Цола Драгойчева?

21.05 2013 в 09:09

Кога в България хората ще проумеят, че лидер трябва да е гражданина, а не лидери на партии. Кога ще се разбере, че политиците трябва да имат уважение към данъкоплатците, а не обратното! И сам си отговарям: Когато хванем сопите......