Президентът връчва мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет другата седмица

Животът на новото правителство зависи от работата му, смята Радев

OFFNews 19 април 2017 в 09:49 3593 1

Животът на новото правителство зависи от работата му, смята Радев

Следващата седмица президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Очаквам през месец май кабинетът да е факт, обяви държавният глава, който дойде в парламента за церемонията по откриването на 44-то Народно събрание.

Животът на парламента и правителството зависи изцяло от работата им, заяви Радев и допълни, че се надява управляващите да имат пълен мандат, защото страната има нужда от стабилност.

Президентът коментира въпроса за външната намеса във вътрешните работи на страната като посочи, че в тази връзка държавата трябва да се грижи за вероизповеданията в страната. Според него държавата трябва да "закриля" вероизповеданията, като ги осигурява финансово.

Решение по този въпрос трябва да вземат парламентът и правителството, а обезпечаването на религиозните общности като гарант за сигурността, би струвало между 15 и 17 млн. лева, посочи президентът.

"В случая не става въпрос само за изборно законодателство - посочи Радев, като коментира въпроса за уседналостта при изборите за Народно събрание. Парламентът трябва да реши каква държава ще бъде България по отношение гарантиране на сигурността. „Дали ще продължим да бъдем държава, която ще бъде подвластна на чуждо влияние или ще има законодателство, което ще слага бариера на това влияние. Ние трябва да решим ще бъдем ли държава, която няма да позволи регистриране на политически партии, конструирани отвън. Ще бъдем ли държава, която ще закриля своите религиозни общности“, каза Радев.

„Ако наистина искаме да бъдем такава държава и изпробваме всички механизми за колективна защита с механизмите на ЕС и НАТО и ако не допускаме армията да се разкапва пред очите ни, тогава няма никакво значение кой и откъде ще гласува“, каза Радев.

Той заяви, че уважава правото на турския народ да избира сам своето конституционно устройство и форма на управление. „Ненамесата в чуждите дела е гарант за добросъседки отношения“, допълни Радев но уточни, че има „динамични просеци в Турция, които ни тревожат“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

1

Vesselin Minchev

19.04 2017 в 16:41

Президента първо трябва да постави пред конституционният съд въпроса, дали са законни намеренията за намеса в работата на НОИ и незаконно въвеждане на различна индексациия на хората с трудов стаж и платени осигуровки.