Президентът се отчита пред депутатите, чака се дата за изборите

OFFNews 13 март 2014 в 12:26 1407 2

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение в парламента утре.

Новината за това бе съобщена в пленарна зала от председателя на Народното събрание Михаил Миков, който с шеговит тон предупреди депутатите да не отсъстват, макар че е петък.

Обръщението на държавния глава ще започне в 10.00 ч. Плевнелиев ще обобщи резултатите от консултациите му с парламентарно представените партии.

Очаква се, че освен заключенията от разговорите с партиите, Плевнелиев ще обяви и датата за предстоящите избори за Европейски парламент.

Във всички страни членки те трябва да бъдат насрочени в периода 22-25 май. Тъй като Изборният кодекс разписва недвусмислено, че изборите в България се провеждат в почивен ден, вариантът за 22 и 23 (четвъртък и петък) отпада. Твърде малко вероятно е вотът да се насрочи за 24 май, защото това е национален празник за страната. С оглед на това, най-вероятната дата за провеждане на евроизборите е 25 май.

За да спази изискването в Изборния кодекс, Плевнелиев трябва да насрочи евровота най-късно до 60 дни преди самото гласуване. Това означава, че държавният глава има време до 24 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови