Президентът се обяви за постигане на пълна равнопоставеност между половете

OFFNews 28 септември 2015 в 09:50 7051 11

Президентът се обяви за постигане на пълна равнопоставеност между половете

България ще положи всички усилия, за да допринесе за пълното постигане на равенство между половете в следващите 15 години. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си по време на срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените: Ангажимент за действие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В изказването си той подчерта, че постоянните усилия на страната ни в подкрепа на правата на жените и момичетата са довели до увеличаване на участието на българките в политическия и социалния живот и заемането на лидерски позиции в престижни направления. Две трети от магистратите в националните съдилища в България са жени, както и 65 процента от държавните служители, 43 процента от членовете на управителните съвети на държавните предприятия, повече от 30 на сто от общинските съветници. „Българското законодателство гарантира равнопоставеност на правата на жените и мъжете и еднакво участие във всички сфери на живота“, посочи Росен Плевнелиев и допълни, че дискриминацията по полов признак е забранена от закона.

Той заяви още, че страната ни се ангажира да приеме нов, специализиран Закон за равнопоставеността, чийто проект вече е готов. Законът ще гарантира, че равенството между половете обхваща всички политики като предпоставка за пълното осъществяване на човешките права на жените и момичетата. Предвижда се и актуализация на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете. „Решени сме да премахнем разликата в заплащането на жените и мъжете и да отново потвърждаваме ангажимента си надграждане на политиките за борба с всички форми на насилие срещу жените“, заяви Росен Плевнелиев.

Според него процесът на избор на генерален секретар на ООН трябва да бъде прозрачен и да осигури честно и равнопоставено разпределение, основано на полов и географски баланс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!