Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Президентът: Русе се превърна в европейската врата на България

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2020 в 15:18 1301 0

Освобождението на Русе, настъпило на 20 февруари преди 142 години, отключи самочувствието, прогресивния дух и стремежа на русенци към новото. С годините градът преживя икономически и културен подем и се превърна в европейската врата на България. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Русе.

Държавният глава отбеляза, че русенци с основание се гордеят с приноса на предците си за освобождението на България, защото много преди освободителните руски войски да влязат в града, хората вече са били „свободни в своите мисли и действия, в мечтите си за бъдещата силна, свободна и достойна България“. „Затова днес заедно честваме русенските възрожденци и революционери, които се вляха в редиците на българското опълчение“, заяви Румен Радев.

Президентът изрази увереност, че Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център на страната ни, принос за което може да има и пълноценното използване на възможностите на Дунавската стратегия. „Трябва да работим за развитие на транспортните и културни връзки между страните по поречието на Дунав и за тяхното икономическо и социално сближаване“, заяви Радев. Той се ангажира тази тема да продължи да бъде приоритет в работата му. „Винаги, когато говоря с държавните и правителствени ръководители, аз настоявам Дунавската стратегия да се развива, защото тя е важна не само за Русе, а и за България и за самия ЕС“, допълни президентът.

По-късно президентът беше посрещнат в Средно училище „Йордан Йовков“, където участва заедно с ученици от трети и пети клас в тържествен открит урок, посветен на освобождението на града. Учебният час е от предмета „Русезнание“ и учениците отговориха на редица въпроси, свързани с историята на града, ролята му в периода на Българското възраждане, национално-освободителните борби и приноса му в развитието на българската култура, наука и просвещение. „Свободата е възможността да имаш избор, но и да осъзнаваш отговорността, която носиш с него и за себе си, и своето бъдеще, и за обществото“, заяви президентът в отговор на въпрос на ученик какво означава свободата за самия него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови