Президентът Радев: Харесваме обществения модел на Ирландия, Италия ни подкрепя за Шенген /обновена/

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2019 в 19:16 2711 0

Румен Радев, Майкъл Хигинс, Атина

Снимка пресцентър

Президентът Румен Радев се срещна с държавните глави на Ирландия и Италия в рамките на 15-та Среща на върха на лидерите на парламентарните републики от ЕС в Атина.

С ирландския президент Майкъл Хигинс разговорът бе за възможностите за насърчаване на двустранния икономически обмен и взаимните инвестиции между двете страни. Двамата бяха единодушни, че годишен стокообмен от 240 млн. евро не отговаря на икономическия потенциал на България и Ирландия, съобщиха от пресслужбата на българския държавен глава.

Като особено перспективни сфери на двустранното партньорство бяха откроени информационните и комуникационните технологии, аутсорсингът, биотехнологиите, екологията и други.

"Ирландският обществен модел, изграден върху висококачествено образование, информационните технологии и иновациите с висока добавена стойност, е пример, който България желае да използва", подчерта на срещата президентът Румен Радев. Той призова за увеличаване на двустранния научен и образователен обмен в информатиката и високите технологии и подчерта възможността за по-активното използване на европейско финансиране в тази област.

Активната политика на Република Ирландия за поддържане на връзките с ирландските общности в чужбина и съхраняване на техните културни традиции също беше сред темите на срещата на президентите Румен Радев и Майкъл Хигинс.

Българският държавен глава покани своя ирландски колега да посети страната ни в удобно за него време.

България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване на европейската политика в областта на миграцията, при предоставянето на убежище и за засилване на охраната на външните граници на ЕС.

Това подчертаха българският президент Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела, които разговаряха в също в Атина.

"Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство и работи за реализацията на този важен за страната ни приоритет", заяви на срещата президентът Матарела. Румен Радев припомни, че България е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г.

Двамата откроиха позитивната тенденция в двустранния стокообмен, който надхвърля 4.8 млрд. евро през 2018 г., а Италия е на четвърто място по обем на инвестициите в българската икономика с 2.530 млрд. евро за последните две десетилетия.

Президентът Матарела подчерта пред българския държавен глава, че италианският бизнес цени високо своите български партньори и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство допълнително ще стимулира италианските компании да инвестират у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови