Президентът: Мога да направя трето служебно правителство, но не искам

Юлиан Христов 19 януари 2016 в 11:47 3522 9

"Имам готовност да направя трето служебно правителство, но не искам".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на среща на бизнеса с правителството "България в глобалната несигурност. Рисковете и възможностите за икономиката".

По думите му през 2013 и 2014 година, когато му се наложи да свика служебни правителства, е имало сериозно противопоставяне между политическите сили. "Видяхме какво означава нестабилност през 2013 и 2014 година, когато сменихме три парламента и пет правителства за две години. Разбира се и аз понатрупах доста опит и във всеки момент, в който има нестабилност в тази държава и аз като държавен глава съм много по-подготвен. Най-малкото, всеки който ме попита имам ли възможност да направя трето служебно правителство – да, разбира се, че имам. Искам ли – не, не искам. Не искам, защото всички ние виждаме цената на относителната стабилност, която имаме спрямо катастрофата на абсолютната нестабилност, която имахме", каза Плевнелиев. 

Според него партиите са научили някои уроци.

„За пръв път видяхме една коалиция, можете да я наречете странна, защото тя дори не е четворна. За мен тя е 2+1+1 – има две партии, които подписаха коалиционно споразумение, което е добре, защото има принципен документ и приоритети, зад които те застанаха публично. Имаме една партия, която подписа плана, но не е част от коалицията, има една партия, която е подкрепяща на базата на една креативна дикларация от три изречения. Въпреки това, това 2+1+1 работи, постига резултати и ние виждаме икономическите измерения на това“, обясни Плевнелиев.

Плевнелиев обясни, че управляващата коалиция изглежда "странна", но работи. Според него това е доказателство, че партиите са научили уроците и са станали по-отговорни.

Държавният глава обаче подчерта, че има има и партии, които "развяват чужди знамена, отколкото българското". Според него национализмът и популизмът шестват в Европа и се надява това да не стане и в България. "Най-лесно е да си играеш със страховете на хората, но това е най-краткосрочно. Дългосрочно аз не съм видял някой успял популист или краен националист", каза още президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews