Президентът хвали политиците ни, че водят диалог и търсят съгласие

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2015 в 20:45 3589 2

"Българският политически елит демонстрира през последните два месеца нов подход в политическия живот на страната - конструктивен диалог и търсене на съгласие."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

"2015 г. трябва да бъде годината на екипната работа в българската политика и на реформи за България", каза президентът.

Плевнелиев очаква политиците да покажат, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции и че имаме политическата воля да предприемем всеобхватни реформи.

Държавният глава коментира и "сериозните предизвикателства, пред които се изправя светът, свързани с промените в климата, политическите кризи и тероризма". Според президента те могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави.

„Терористичният акт срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността – наше верую“, посочи в изказването си президентът Плевнелиев.

Най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, подчерта Росен Плевнелиев и призова за завършването на интерконекторните връзки между отделните държави, за либерализация и диверсификация на пазарите и доставчиците.

„България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство“, заяви президентът Плевнелиев.

„Българската банкова система е стабилна и се ползва с висока ликвидност“, каза още президентът и добави, че страната ни ще се присъедини към Единния банков надзорен механизъм на ЕС като първа стъпка за присъединяване към Европейския банков съюз.

„Влизането на България в Шенген е стратегически приоритет за страната“, допълни държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2015 в 08:48

Абе жал ми е донякъде за Роската.

Интелигентен човек, обаче го трапосаха на длъжност, която му е малко широка. Личи си, че просто се опитва да надскочи себе си, обаче не му се отдава собено.

За съжаление кадровият дефиците на Първа Частна Банкянска довече и до това недоразумение. Омерзен съм.

23.01 2015 в 21:52

хахаха...същите тези, които в продължение на години НЕ предприеха стъпки за каквито и да било реформи водещи до подобрения, сега изведнъж са решили да го направят ? Уеко не ми се вярва зад тези реформи да има някаква реална идея за подобрение...освен за тяхното собствено ... но това не е новина.
За една истинска реформа са необходими чисто нови политици - знаещи, можещи и с желание това да се случи...а до тогава ще си караме на празни приказки, гу'син пуезидент....