Плевнелиев: Всеки, който отсега си прави сметка за президентския вот, ще сбърка

Юлиан Христов 21 януари 2015 в 12:02 6490 17

Снимка Сергей Антонов

Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка. Така президентът Росен Плевнелиев отговори за намеренията си да се кандидатира за втори мандат.

Според него българският народ ще накаже всеки, който си прави сметката през 2015 г., а не работи по приоритетите за страната. 

"През 2015 г. колкото и пъти да ме питате ще се кандидатирам ли за президент, ще ви отговарям директно: "Рано е", каза Плевнелиев. 

На въпрос би ли се изправил на президентски вот срещу Бойко Борисов, ако той се кандидатира за президент, Плевнелиев отговори: "През 2016 г, когато му дойде времето, ще чуете моята категорична позиция".

Плевнелиев обясни, че с премиера нямат противоречия, а отношенията им нарече "мъжки". Плевнелиев обясни, че няма противоречия с правителството. В отговор на въпрос дали е имало разминавания по темата за това да бъде ли изпратена армия на границата, той обясни, че премиерът Борисов се е вслушал в съветите му. По този начин е отпаднала първоначалната идея за съвместни патрули на армията с МВР. 

Той призна, че за намалените пари за отбрана наистина има разминаване между неговата позиция и тази на правителството. Президентът обаче смята, че до края на годината грешката ще бъде компенсирана и към военния бюджет ще бъдат добавени още средства.

"Темата за досиетата на КТБ ще бъде една от големите. 1996 г. 12 банки фалираха, всички бяха свързани или собственост на агенти на Държавна сигурност. Ако това пак се случи, ще покажем, че не се учим от грешките си. Това е трагично и покана за бедност", каза още Росен Плевнелиев.

В отчета за работата си в изминалата година президентът говори за служебното правителство, което излъчи. По думите му и двата служебни кабинета са свършили сериозна работа - първият е извадил държавните пари от КТБ, като по този начин били спасени, а вторият - направил историческото даряване на собствеността на храм-паметника "Св. Ал. Невски" на Българската православна църква. 

"България може и длъжна да добавя стойност към ЕС, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий "троянски кон", каза още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!