Президентът: Бях първият, който за час отговори на въпроса КОЙ

OFFNews 25 юли 2014 в 22:35 5783 12

Снимка Архив

Аз бях първият политик, който в рамките на един час отговори на големия въпрос „Кой?“. Посочих тримата, снех доверието в рамките на един час. Днес, година и половина по-късно, много други политици още не са отговорили на въпроса „Кой?“, заяви пред БНТ държавният глава Росен Плевнелиев.

Това, което получих, на базата на моята честна позиция, беше една много тежка атака срещу държавния глава. Което не е проблемът. Проблемът е, че се роди контракултурата. Ние видяхме на студентите – контрастуденти, на протестите – контрапротести, на гражданите – контраграждани. Това доведе до този тупик, в който стигнахме всички заедно, каза президентът.

Той заяви, че не тържествува заради подадената от кабинета "Орешарски" оставка, защото 5 сменени правителства за 2 години означават, че в страната има нестабилност.

"Не само, че аз нямам поводи за празнуване, а такива поводи няма и народът, понеже пред него от години стоят нерешени въпроси и проблеми", обясни Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че служебното правителство ще предложи Кристалина Георгиева за еврокомисар, защото това е "българският комисар".

Той подчерта, че служебният кабинет няма да взима големите решения в областта на енергетиката, а негова цел ще е да прокара път към прозрачност, която да покаже истината такава, каквато е.

Вярвам, че Южен поток трябва да се случи по европейски правила и на пазарна цена. Това трябва да се реши от редовен кабинет, каза Плевнелиев.

“Българската държава е такава, каквато народът сам си я е подредил, така, както всеки сам подрежда собствената си къща и тя показва неговото отношение към правилата и конституцията. Аз вярвам, че при това, което ни очаква, ще се покаже дали нашата къщичка има добри стопани", обясни той, като подчерта, че е оптимистично настроен за бъдещето.

Плевнелиев е на мнение, че гражданското общество е пораснало много през последната година и е посочило ясно проблемите на модела на задкулисието, които трябва да бъдат изкоренени.

„От президентството ще дойде сигнал, че знаем какво правим, че спазваме Конституцията и преди всичко сме открити към гражданите”, каза още президентът.

Той е категоричен, че не работи за създаването на коалиция между ГЕРБ и ДПС и подчерта, че още в началото на мандата си е казал, че няма да участва в създаването на политически съюзи.

"България не е глобален, но е регионален фактор. България не трябва да е троянски кон, а врата за руски инвестиции в Европа и за европейски в Русия", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!