Президентът връчва проучвателен мандат на БСП

OFFNews 25 юли 2014 в 07:24 4001 0

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи на Коалиция за България днес проучвателен мандат за състав на ново правителство в рамките на 42 Народно събрание.

Очаква се социалистите да върнат мандата, така както вчера направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На консултации при президента вчера лидерите на трите най-големи партии в парламента са заявили, че нямат намерение да съставят ново правителство.

Още следващата седмица държавният глава ще връчи мандат и на ДПС, с което ще е спазена конституционната процедура при преждевременно прекратяване на мандата на правителството.  

Също днес държавният глава ще направи обръщение към депутатите в Народното събрание. В 11.00 часа Росен Плевнелиев ще запознае народните представители с исканите от него приоритети в работата на парламента за следващите ключови дни.

В изявлението си вчера след консултациите с парламентарно представените сили президентът поиска Народното събрание да даде възможност на служебното правителство да води преговори, да сключва договори и да взима заеми. Освен това Плевнелиев призова парламентът да актуализира държавния бюджет и този на Здравната каса.

В четвъртък парламентът прие оставката на кабинета „Орешарски". Гласуваха общо 196 народни представители. „За" оставката бяха 180 депутати, 8 - против и 8 се въздържаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови