Президент и премиер се отчетоха за връзките с Гърция

OFFNews 28 ноември 2016 в 15:36 2463 0

Динамичният диалог между България и Гърция допринася двете държави да имат силен лидерски глас в развитието на региона и да постигат общи цели в отношенията с партньорите си в Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с лидера на гръцката партия „Нова демокрация“.

Държавният глава прие на „Дондуков 2“ председателя на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, който е на посещение в България. Двамата обсъдиха актуални въпроси от европейския дневен ред, както и предизвикателствата, пред които е изправен нашия регион.

Президентът оцени високо връзките между България и Гърция в сферата на туризма и изрази убеденост, че секторът ще продължи да се развива с бързи темпове. Росен Плевнелиев и Кириакос Мицотакис се съгласиха, че приоритетните области на развитие в двустранните отношения са енергетиката, образованието и иновациите.

Държавният глава заяви пред представителите на „Нова демокрация“, че спазването на конституционния ред и върховенството на закона са единственият път за демократично излизане от кризите и възстановяване на доверието на гражданите в легитимните институции. Президентът напомни още, че прозрачността, отчетността и близостта на институциите до гражданите са важни за преодоляването на предизвикателствата и насърчи Атина да продължи да следва общоевропейските решения на проблемите. „Единственият начин да разрешаваме проблемите е да ги идентифицираме и посочваме ясно“, заяви държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев и Кириакос Мицотакис определиха реформирането на администрацията и въвеждането на електронното управление като неотменими приоритети, за които и двете държави трябва да продължат да полагат усилия.

Министър-председателят Бойко Борисов също се срещна с председателя на гръцката партия „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис.

„България високо цени разбирателството и добросъседството с Гърция. То е абсолютно необходимо за региона, който се нуждае от стабилност, синхрон в действията на отделните държави по критичните въпроси и от икономическо развитие”, посочи премиерът Борисов.

С госта си той обсъди мерките за овладяване на миграционния натиск, на който е подложена Европа и в частност – България и Гърция като външни граници на ЕС. „Страната ни полага огромни усилия Балканите да останат място на сигурност и сътрудничество. Пазим добре границите си, независимо каква цена плащаме за това, защото спокойствието на хората, запазването на нормалния им ритъм на живот, е най-важно за нас”, каза министър-председателят.

Борисов и Мицотакис изразиха общо мнение, че независимо от политическата конюнктура в двете страни, България и Гърция трябва да продължат доброто си политическо сътрудничество и развитието на отношенията в сферите от общ интерес като икономиката, земеделието, културата, вътрешните и външните работи, транспорта и енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови