През април ще са ясни кандидатите на БСП за евровота

Корнелия Нинова отрече да се подготвя промяна в Устава на партията с цел да ѝ бъде гарантиран трети мандат

OFFNews 20 януари 2024 в 17:41 1139 0

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Корнелия Нинова

През април бъде подредена листата с кандидати за евродепутати и ще приеме платформата за евроизборите. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на Националния съвет.

От февруари започват събранията на основните партийни организации за номинации за евродепутати, а през март ще се проведат конференциите, които трябва да одобрят номинациите и да ги изпратят в Националния съвет. Април ще имате имената на кандидатите за евродепутати, до тогава тече процес само на номинации, отбеляза тя.

Тази година за БСП освен европейски избори, ще има и пълен цикъл отчет и избори в партията, т.е. ще се избират нови ръководства на основни партийни организации, общински и областни председатели, делегати на конгреса, председател на партията на пряк избор и конгрес. 

От юли започваме пълен цикъл отчет и избори в партията, те трябва да продължат до септември, през октомври ще има пряк избор на председател от всички членове на партията и ноември – конгрес, на който председателят трябва да встъпи в нов четиригодишен мандат, каза Нинова.

На въпрос вярно ли е, че се готви промяна в устава, за да се кандидатира за трети мандат, както твърди Кирил Добрев, Нинова коментира, че самото му твърдение очевидно показва непознаване на процесите в партията.

"Устав се променя на конгрес, конгресът ще бъде през ноември, а изборът на председател ще бъде през октомври, следователно няма как да се промени уставът преди избор на председател, каза тя.

На въпрос дали ще се кандидатира за трети мандат, Нинова каза: „Твърде рано питате по тези въпроси, първата ни цел са европейски избори, до октомври има време, ще отговоря“.

Председателят на БСП посочи, че днес са одобрили критериите за номиниране на кандидати за евродепутати за професионални, за морални качества, за лоялност към политиките на партията, към националния интерес на партията.

За нас европейските избори са изключително важни, България заслужава да бъде пълноправен, равнопоставен член на ЕС, там трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и българския национален интерес, заяви тя.

"В момента ни управлява едно от най-антиевропейските правителства, които сме имали, коментира Нинова. По думите ѝ със съгласието си да бъдем приети частично в Шенген по въздух и вода управляващите са пренебрегнали и унищожили усилията на много правителства и партии преди тях.

Нинова съобщи още, че днес Националният съвет е потвърдил позицията на Градския съвет на БСП в София да не се правят коалиции в общинския съвет нито с ГЕРБ, нито с "Продължаваме промяната-Демократична България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!