Претопява ли Украйна българското малцинство? БГ политици с остра реакция срещу нов закон

OFFNews 14 септември 2017 в 13:05 9131 9

Снимка БГНЕС, архив

Красимир Каракачанов

Украинският парламент ограничи със закон правото на етническите малцинства в станата да учат на майчиния си език. Документът, приет в началото на септември, а решението е предизвикало острата реакция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на заседанието на Министерския съвет вчера, съобщи пресцентърът на ВМРО.

Законът гласи, че образованието на национален, малцинствен език се ограничава в рамките на детската градина и началното образование. По-нататък това не е разрешено. Така се нарушават правата на българската общност, е заявил Каракачанов и е призовал МС да вземе мерки. Посочил е също, че с действията си Украйна накърнява правата на сънародниците ни там, което е в разрез с политиката на подкрепа към тази държава от българска страна.

Законът засяга не само България, и други държави, с които страната ни води разговори за единен отговор, е казала вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред министрите, а депутатите от външната комисия е уверила, че има обещание от украинска страна интересите на сънародниците ни да не бъдат накърнени.

След дискусията премиерът Бойко Борисов е разпоредил провеждането на разговори между външните министри на двете страни, както и между министрите на образованието. Той пък поел ангажимента да говори с премиера Петро Порошенко в петък.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също е настоял за спешна реакция в писмо до Захариева, като е посочил, че част от новоприетия закон противоречи на ангажимента, който Украйна е поела към ЕС и е в разрез с европейски регулации.

"Предвид предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, смятам, че България трябва да заеме ясна позиция в защита на българското малцинство и прилагането и спазването на международните спогодби, включително и на поетите ангажименти към Европейския съюз", пише още Джамбазки.

В отговор на българските притеснения ръководителят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Кисе заяви пред БНР тази сутрин, че законът все още не е подписан от президента. Той посъветва да изчакаме и да видим дали това ще се случи, след което - какви нормативни актове ще подотви украинското правителство във връзка със закона.

Въпреки това България, Гърция, Унгария и Румъния ще изпратят писмо до украинското Външно министерство с протест срещу спорния текст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

9

Hissarion

15.09 2017 в 10:19

Тоя от снимката гледа далеч отвъд кухата реторика на "древнобългарски" и "антибългарски" интереси. Все му е тая и за "комунистическите" престъпници и "антикомунистическите" плиткоумници. Той вижда едни парички как му пълнят сметчицата и едни имотченца как се редят в декларацийките на роднините му.

11739

8

muhlio

15.09 2017 в 00:59

Що се отнася до тоя от снимката, той е слугувал точно на антибългарски интереси, доносничейки за свойте приятели и познати на комунистическите ни престъпници, които си бяха подчинени на руските.

11739

7

muhlio

15.09 2017 в 00:55

Идеята им на украйнците е да са толерантни т.е. да не забранят само руския.Докато при съветските окупатори украйнския е забраняван в собствената им страна.

10571

2

Hissarion

14.09 2017 в 13:52

Една от характеристиките на регионалните фашизъмчета е, че рано или късно се хващат за гушите едни други.
 
X

Да помогнем на украинските деца!