Премиерът: Решението на НС за Росенец създава рискове, то не беше съгласувано с кабинета

OFFNews 10 август 2023 в 22:35 5573 2

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

"Тези в Народното събрание, които приемат закони от този тип, без да са съгласувани с правителството, трябва да знаят, че създават рискове". Това заяви пред Bulgaria ON AIR премиерът Николай Денков по повод решението на парламента за прекратяване на концесията за пристанище "Росенец".

В някои случаи правителството ще може да минимизира тези рискове, аз се надявам така да стане, но в други случаи може да се окаже, че правителството няма как да минимизира риск, който е създаден от вносителите му в Народното събрание, каза Денков.

Най-добрият вариант е споразумение, с което да се върне обратно на държавата контролът върху "Росенец", но да може да работи нормално рафинерията. Започнали сме разговори с "Лукойл" с идеята, че може да приключат с взаимноизгодно споразумение. Ако "Лукойл" не се съгласи, влизаме в друга процедура - много неприятна, доста дълга и може да създаде доста по-големи рискове за цената на бензина и дизела в България, заяви премиерът.

Съветът по сигурността

Николай Денков съобщи, че на заседанието на Съвета по сигурността днес е обсъдена ситуацията в Черно море заради руски учения.

Ситуацията не е променена през последните 20 дни. България е член на НАТО и аз не мисля, че има непосредствена опасност, каза той.

Има проект за решение на Народното събрание, с което да се обсъжда дерогацията по отношение на руския нефт за "Лукойл". Това, което казахме, е че ни трябва повече информация, за да пристъпим към подобна процедура, обясни още премиерът за заседанието на Съвета по сигурността днес.

Не се предвижда да има щаб на НАТО в Ямбол, България има ангажимент да подготви инфраструктурата за бойна група, която при необходимост да може да се разшири, тъй като групата, която имаме в момента не е достатъчна при някакъв по-сериозен риск, заяви още Николай Денков.

Смяната на началници на полицейски управления

Министърът на вътрешните работи е направил преглед в съответните областни управления, има методика, по която е оценил как работят съответните ръководители и сменя тези, които не се справят с работата по тази оценка. Това заяви премиерът по повод информацията, че на 10 началници на полицейски управления в страната е предложено да освободят постовете си.

Не съм обсъждал с него къде и кои ще са хората. Казал съм, че ако министърът на вътрешните работи има ясно обяснение защо ги сменя и може да го защити от гледна точка на работата, която вършат, това е негово право, отбеляза министър-председателят.

Върху плещите на този министър сме стоварили тежки задачи - битовата престъпност, разследвания на по-тежките нива на престъпност, борбата с мигрантите, подготовката за местните избори. Той носи отговорността за всеки сектор, така че няма как да не му дадем свобода да изгради екипите във всеки един от тези сектори, заяви Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

11.08 2023 в 08:06

Ето, че това което писах за този министър-председател започва да се потвърждава. Хайде, слагайте ми пак минусите.

345

1

Джендо Джедев

11.08 2023 в 07:24

Стига, бе, и ти ли почна да пригласяш на оня фатмак? Парламентът е законодателя в тая държава, която, впрочем е и парламентарна република. Така че не са длъжни нито да се отчитат, нито да сихнронизират каквото и да било с когото и да било.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки