Премиерът иска общините да получат помощ за ток, ако АДФИ каже, че харчат парите си прозрачно

Правителството ще слуша доклад на Рашков за разследването в Булгаргаз. Според Петков въпросът е "колко волно са допускани грешки"

OFFNews 02 февруари 2022 в 11:38 2087 2

Министерският съвет ще проведе днес редовно и оперативно заседание, за да разгледа проблемите на общините, начинът, по който се харчат парите, както и доклад за разследването в "Булгаргаз".

Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков преди началото на правителственото заседание. Той подчерта, че иска заедно с министрите да дискутират "как да вържем двете неща - общините, които имат нужда от средства, и потенциални проверки от АДФИ за харченето на бюджетите им". 

"В оперативното заседание е много важно да обсъдим високите цени на тока и газа и как да работим с част от проблемите, които засягат общините, но и начина, по който тези общини с проблеми, харчат най-прозрачно бюджетите си. Защото това, което се казва, че нямат средства за важни и критични неща, като училища, осветление, детски градини, но виждаме и непрозрачен начин на харчене на пари по други пера, както видяхме в Столична община, заяви Петков. Искам да дискутираме как да вържем двете неща - общините, които имат нужда от средства, и потенциални проверки от АДФИ за харченето на средствата, обясни още Петков. 

На оперативното заседание вътрешният министър Бойко Рашков ще представи доклад за напредъка в разследването към "Булгаргаз". "Явно имат сериозно допуснати нарушения, за да имаме тези високи цени на газа. Оттук нататък да сме сигурни, че всеки, който е направил своите грешки, волно или неволно, като тук въпросът е колко волно според мен, да знаем, че ще има последствия и никой не може да прави просто решения, които накрая българският потребител да плаща", допълни премиерът. 

Министърът на отбраната Стефан Янев ще даде последни новини за казуса НАТО-Русия, който следим ежедневно, каза още Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови