Спаси София внесе сигнал до АДФИ за уличното осветление, искат незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев

OFFNews 31 януари 2022 в 11:53 4520 2

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка със скандалната обществена поръчка за уличното осветление в София. Те ще сезират и министъра на финансите Асен Василев, както и районна прокуратура. 

Според данните, изнесени от Спаси София, договорите, подписани от зам.-кмета Кристиан Кръстев, допускат буквално източването на милиони заради огромни разлики в цените. 

Бонев разкри вчера, че СО се готви да плати за улично осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните.
Разследването на "Спаси София" на обществена поръчка за уличното осветление от Столична община на стойност 73 милиона лева.

Говорим за едни и същи по вид и по технически изисквания материали и строително-монтажни работи. Именно това води до абсурдната ситуация, в която едно осветително тяло в един район, спечелен от едната фирма, и същото осветително тяло, но в друг район, спечелен от другата фирма, са с огромна разлика в цената", обясни днес Бонев.

В северните райони на София цената на най-обикновена лампа е около 5755 лв. В същото време в южната част на столицата същата лампа струва 1587 лв.

Заради този феномен между цените в двете зони при еднакъв бюджет за инвестиции – и това е информация от обществената поръчка, СО може да
инвестира до 6 млн. лв. в улично осветление или основен ремонт на уличното осветление, поясни Борис Бонев.

Заради тази разлика в цените обаче в едната зона може да се направят едва 1000 нови лампи, а в другата с по-ниските цени могат да бъдат направени 3800. Разликата е близо четири пъти.

За нас основната причина да има подобни разминавания е зле направената обществена поръчка. Очевидно не е направено необходимото качествено пазарно проучване, което да определи какви са нормалните пазарни цени за различните елементи и това е позволило едната фирма да даде драматично по-високи цени, отколкото другата", смята общинският съветник.

Впоследствие, след като е подписан договорът, зам.-кметът по транспорт е подписал и три анекса към него, с което част от цените в действителност са намалени. „Уловката е следната – от общо 190 позиции в количествената сметка само на 16 от тях цените са намалени. Всички точно с 11%“, каза още Борис Бонев. 

Според градските активисти, твърдението на управляващите Общината, че едната фирма е завишила цените за поддръжка, а другата за изграждане на улично осветление говори единствено, че и двете фирми работят на надути и нереални цени.

“Тази теза означава, че търгът не е проведен правилно и победителите не са избрани на база обективни критерии, щом Общината самата си признава, че има завишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за търговска политика на индивидуалните фирми, тъй като Общината плаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да провери доколко реални са разходите, оферирани от фирмите, категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев. 

“Общината би трябвало да работи с по-ниски цени, защото работи на едро. Нещо повече, ЗОП позволява на Възложителя да направи пазарно проучване, за да сравни цените на фирмите, но очевидно не го е направил. Няма обяснение защо Общината се е съгласила на очевидно непазарни цени, с което се нарушава общественият интерес.” - заяви адв. Александър Колев.

Юристите от Спаси София са идентифицирали и потенциално сериозно нарушение на тръжната процедура, тъй като в протоколите на комисията по избор на изпълнител е записано, че фирма “Лог-Сиберия” не е разкрила ценовата си оферта, но въпреки това, офертата е отворена, разгледана и класирана. Това е нарушение на ЗОП, който предвижда отстраняване на участниците, които не са разкрили цените си. 

Тъй като вече втори ден обществото не получава никакви разумни отговори от управляващите Столичната община, настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел поръчката и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните. Какво още чака Фандъкова след тези разкрития? Надявам се да осъзнава, че отлагането и замитането на отговорността само увеличава съмнението, че такива практики се толерират от най-високо ниво!, категоричен е Бонев. 

По думите му обществената поръчка е "Аз ям свинско, ти - зеле, а двамата ядем свинско със зеле". Според него в комисията по обществената поръчка преобладават представители на администрацията на Столична община. 

Двамата общински съветници в нея са Радослав Влахов от ГЕРБ-СДС и Иван Таков от БСП. 

КПКОНПИ започна проверка по твърденията на общинския съветник в Столичния общински съвет Борис Бонев за сключен неизгоден договор. Комисията проверява за наличие на данни за корупция на лица, заемащи висши публични длъжности. 

Софийска градска прокуратура (СГП) също се самосезира за обществената поръчка за улично осветление със завишени цени в столицата. Изискана е цялата документация относно описаните в публикациите обществени поръчки за улично осветление, съобщиха от СГП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

31.01 2022 в 13:33

Фандъкова, ако е знаела е трябвало да вземе мерки, а ако не е знаела, значи не става за управник.
И в двата случая, трябва да подаде оставка!

5827

1

pisnamiotmutri

31.01 2022 в 12:53

С малки бушончета не става. Йорданка също е знаела и е нямала против. Предпочела е да обикаля медиите и да ни плаши със спиране на метро ако не и дадат още пари