Преговорният процес продължава, заяви Асен Василев

OFFNews 17 март 2024 в 19:04 2324 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Преговорният процес между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължава. В това увери министърът на финансите в оставка Асен Василев в предаването "120 минути" по бТВ. Дали ще запази поста си той отговори, че зависи от депутатите и Мария Габриел, която трябва да стане премиер според договореното между управляващите преди 9 месеца. По думите на Василев при успешна ротация акад. Николай Денков остава вицепремиер, а въпросът с какви функции е тема на преговорите.

"Самият факт, че преговорният процес продължава е добър знак. Аз съм умерен оптимист. Следващите 9 месеца трябва да се преоснове регулаторната рамка на държавата. Това не е лесна задача. Реалистична е, ако имаме ясни правила как това да се случи", каза Асен Василев.

По думите му основният фокус на преговорите е бил да се изготви документ – как продължава управлението в следващите 9 месеца и до края на мандата.

"След като първите 9 месеца приехме антикорупционно законодателство, промяна в Конституцията и т.н., всичко трябва да стане реално, а не да остане на хартия. За да стане реално, трябва да се договорят правила, по които ще се избират членовете на всички органи, да са ясно разписани, да има гражданско участие, да не става бързо и на тъмно. Изключително важно е да се заложи законодателната и правителствената програма следващите 9 месеца и да се обнови това, което остава от първата правителствена промяна", посочи министърът на финансите в оставка.

По отношение на поста му, той коментира, че това зависи от парламента.

"Преговарящите екипи могат да направят предложение в най-добрия случай, но решението е на депутатите в парламента. Решение е на г-жа Габриел. Тя има право да впише министрите, с които тя иска да работи в папката, която ще връчи на президента."

По думите му най-голямата битка в момента е за прозрачността в регулаторите и институциите.

"Ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана с процеса на подбиране на хората в регулаторите, ръководителите на службите и всичко да се случва по прозрачен начин. Всичко друго са дребни движения по терена", заяви Василев.

Той каза още, че България е на финалната права в процеса по влизането в еврозоната. Според него цените не се покачват, в момента инфлацията спада и очакват да продължи да спада и да достигне между 2 и 2,5%.

"Еврото през 2025 г. е напълно реалистично. Всички условия са изпълнени с изключение на инфлацията. Различните модели показват, че ще го изпълним през 2024 г., въпросът е кой месец", каза Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!