Предпоследно: Изборите за президент ще се проведат на 14 ноември

Парламентарните избори вероятно ще са на същата дата

OFFNews 31 август 2021 в 15:58 2502 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Мнозинството в парламента се е обединило около датата 14 ноември за провеждане на избори за президент. Това каза председателят на парламента Ива Митева. Тя обясни, че ще покани лидерите на парламентарните групи преди председателския съвет, който ще се проведе утре, за да преговорят още веднъж решението за насрочване на президентските избори. "Ще ги помоля да внесем решение и да ги насрочим", добави тя. 

"Актуализацията на бюджета може да бъде приета", каза още Митева. Актуализацията ще се разглежда другата седмица и ако е необходимо, ще се удължава пленарното време на заседанието докато бъде приета.

Президентските избори вероятно ще се проведат заедно с парламентарните избори.

Мая Манолова от ИБГНИ заяви, че е абсолютно възможно изборите, включително и 2 в 1, да бъдат проведени изцяло с машини. Ако изборите са 2 в 1 обаче, ще се наложи закупуването на още машини за гласуване, предупредиха от ЦИК.

За внесените днес от "Демократична България" проект за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат предсрочно прекратяване на мандата на ВСС, а съветът да не бъде постоянно действащ орган, Митева обясни, че има притеснения към предсрочното прекратяване на мандата на ВСС, тъй като има решения на Конституционния съд, според които конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови