Правителството вдига линията на бедността и дава дърва за огрев на полицаите по границата

OFFNews 21 октомври 2014 в 18:09 4196 1

На заседанието си в сряда правителството ще определи нова линия на бедност за страната. През 2015 г. тя ще бъде 286 лв. или с 14 на сто по-висока в сравнение с настоящата година.

За отминаващата 2014 година тази линия беше 251 лв., като преди това тя беше фиксирана на 241 лв.

Линията на бедност е инструмент, който се изчислява въз основа на данни от изследването на НСИ на бюджетите на домакинствата в България и цели да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги.

Догодина минималната заплата трябва да се повиши с 40 лв. и да достигне 380 лв. По този начин, ако следващото правителство изпълни тези намерения, нетният минимален доход през 2015 г. ще бъде 297.9 лв., или с 11.9 лв. повече от официалната линия на бедност. Ако минималната заплата обаче запази нивото си от тази година, то хората, които се трудят срещу 340 лв., ще получават по-малко, отколкото ще е линията на бедността за догодина.

На заседанието ще бъде гласувана и промяна в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, свързана с въвеждането на електронния болничен лист от 1 януари 2015 г.

Според промяната данните, приети в електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, ще се вземат предвид при преценката на правото и определянето на размера на паричните обезщетения и помощи.

За осигурителите и самоосигуряващите се лица ще отпадне задължението да проверяват дали представените им болнични листове отговарят на изискванията - това ще се прави по служебен път.

На заседанието си утре правителството ще приеме решение за дарението на 1500 пространствени куб. метра дърва за пострадалите от наводненията през лятото жители на общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново, които се нуждаят от отопление с този вид гориво.

Дърва за огрев обаче ще бъде отпуснат и на граничните полицаи, които охраняват оградата на границата ни с Турция. Предложението е в рамките на промените в плана за действие при засилване на миграционния натиск, които трябва да бъдат гласувани също утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!