Правителството предложи закон за равнопоставеност на жените и мъжете

OFFNews 07 октомври 2015 в 14:55 1804 2

Правителството предложи проект на закон за равнопоставеност на мъжете и жените.

Равнопоставеността на жените и мъжете ще бъде гарантирана чрез система за мониторинг и назначаване на координатори по места, които да следят за изпълнение на политиката по равнопоставеност между половете.  

Съвет към правителството ще координира изпълненитео на политиките по равнопоставеност. В закона обаче не са посочени консретните мерки, с които ще се стимулира равнопоставеността между половете. 

В текстовете на закона е записано единствено, че политиката ще се провежда чрез национален механизъм. 

Проектът на акт има рамков характер. Той регламентира принципите, върху които се основава държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете, органите, очертава правомощията и взаимодействието им по отношение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете, определя основните подходи като интегрирания междусекторен подход и времените насърчителни мерки, е записано в мотивите към текста.

Министерският съвет определя държавната политика и одобрява основните документи в тази област. Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към МС продължава да функционира като консултативен и координиращ орган. Министърът на труда и социалната политика е орган, който ръководи, координира и контролира осъществяването на политиката на национално ниво.

Законът трябва да доведе до регламентиране на национален механизъм по равнопоставеност с оглед ускоряване постигането на фактическа равнопоставеност на половете, до осигуряване на по-пълно съответствие на националното законодателство и практики с изискванията на Европейския съюз и международни договори, по които България е страна. Това създава условия за ускоряване постигането на фактическа равнопоставеност на жените и мъжете във всички области на икономическия, политическия и обществения живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!