Правителството на САЩ не е повдигало въпроса за македонско малцинство пред българското правителство

Това заявяват от посолството на Вашингтон у нас по повод интервю на зам. държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар

OFFNews 14 януари 2022 в 13:39 3712 1

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми, заявяват в писмен отговор от Посолството на САЩ в София на запитване на БНТ.

Повод за запитването е материал със зам. държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" в България.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани."

БНТ уточнява, че разполага със скрипт на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналиста, а не в отговора на Ескобар. В интервюто той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews