ПП предлага отпадане на данъка върху земеделските субсидии до 100 хил. лв.

OFFNews 09 януари 2023 в 14:19 1252 0

Архив

Снимка Pixabay

Законопроектът е внесен от Иван Христанов, Росен Костурков и Иван Манев

„Продължаваме промяната“ внесе законпроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане. 

С промените се предлага отпадане на данъка върху земеделските субсидии до 100 хил. лв. Законопроектът е внесен от Иван Христанов, Росен Костурков и Иван Манев.

От приемането на България в ЕС и свързаните данъчни реформи, българските фермери настояват да бъде премахнат данъка върху субсидиите. Практиката при част от страните от ЕС е за третирането на субсидиите като необлагаем доход, докато други, както и България досега, приемат субсидиите за част от облагаемите приходи на фермерите.

В мотивите към законопроекта се посочва, че българското земеделие страда от тежки структурни дисбаланси, остър недостиг на работна ръка и тесни специалисти, непропорционална концентрация на активи и земя, постоянно намаляване на малките и средните стопани, непривлекателност на отрасъла до степен той да не добавя млади земеделци, отсъствие на автоматизация и цифровизация, отлив на инвестиции, липса на среда за иновации в първичното производство и преработката. Структурните проблеми се задълбочиха от КОВИД-19 пандемията и войната в Украйна, довели до разрушаване на веригите за доставки, пазарните механизми и продоволствените баланси.

Според вносителите законопроектът ще облекчи българските фермери. В дискусиите по изготвянето на законопроекта са участвали и представители от други политически формации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови