ПП настояват Рашков да оглави КПКОНПИ, но ИТН отказали без обяснение

Ружа Райчева 08 юни 2022 в 17:25 2854 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

"Продължаваме промяната" настояват вътрешният министър Бойко Рашков да оглави Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. От "Има такъв народ" са отказали, без да дадат обяснение.

Това съобщи премиерът Кирил Петков по време на извънредна пресконференция в БТА по повод новината, че лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегля министрите си от кабинета и напуска управляващата четворна коалиция.

"Казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ. И вместо да се бавим и да се чудим, да започнем истинските разследвания, които отдавна бяхме обещали", заяви Кирил Петков.

Той обясни, че като отговор на искането им от ИТН са казали: "Просто не сме съгласни!", без да дадат никакво обяснение.

"Не били съгласни. Не били готови, трябвало още да се обсъди - ето защо няма да се обсъжда повече. Внасяме закона за КПКОНПИ още утре. Днес е денят на водоразделът - можете да сте от страната на корупцията и мафията, или да имате принципна позиция за отчитане на всеки лев на гражданите. В момента се спира важната борба срещу корупцията, когато имаме кандидат като министър Рашков за шеф на КПКОНПИ", заяви премиерът Кирил Петков.

Той поясни, че не всички в ИТН са на едно и също мнение:

"Въпреки това от ИТН казаха, че искат да има в КПКОНПИ специален борд от поне 4 човека: всяка партия да има човек в него, и да се слага вето от всеки един, ако КПКОНПИ по някакъв начин разследва група хора, които от тяхна гледна точка да не са техните хора", обясни премиерът.

По думите му няма как да има ефективен инструмент в борбата с корупцията, когато "някакъв борд от хора казва кой да бъде разследван".

Кирил Петков е на мнение, че отказът на ИТН Рашков да оглави КПКОНПИ показва нежеланието им за борба с корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!