Кирил Петков: Готови сме на правителство на малцинството (снимки)

Ружа Райчева 08 юни 2022 в 16:21 9433 12

Кирил Петков и Асен Василев

Снимка БТА/Цветомир Петров

Министър-председателят Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев

Правителство на малцинството е много по-добро в този случай. Много по-добро от едно правителство, на което му се извиват ръцете и така се спират истинските реформи.

Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция на "Продължаваме промяната" в БТА по повод решението на Слави Трифонов да изтегли министрите на "Има такъв народ" от управляващата коалиция. 

Искам ясно да обясня събитията през последния ден. В последната седмица министър Караджов от "Има такъв народ" поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на регионалното министерство - с 3,6 милиарда лева. Това е отгоре на вече съществуващия бюджет от 2,2 милиарда, каза министър-председателят.

По думите му Караджов е поискал тези допълнителни 3,6 милиарда да бъдат платени на същите фирми, които бяха разследвани от вътрешния министър Рашков за злоупотреби. 

"Днес в Министерския съвет ясно заявихме, че това няма да се случи. Когато обещахме нулева толерантност към корупцията, ние нямахме това предвид. Казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да започнем истинските разследвания, които отдавна бяхме обещали", заяви Кирил Петков.

Той обяви, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е бил "спуснат като предложение за министър от някакви незнайни сили в последния момент". "Хората не го разпознават като част от ИТН, защото не беше на протестите през 2020 г.", допълни премиерът.

Засега няма конкретни предложения за министри, които да заменят тези от квотата на ИТН. От "Продължаваме промяната" се надяват, че хората в парламента имат собствено мислене и могат да са независими.

"На тази коалиция ѝ трябват още 12 депутати, които да ни подкрепят. БСП и "Демократична България" заявиха вече пълна подкрепа за тези реформи", заяви Кирил Петков.

Той обясни, че като отговор на искането им Рашков да оглави КПКОНПИ от ИТН са казали: "Просто не сме съгласни", без да дадат никакво обяснение.

"Не били съгласни. Не били готови, трябвало още да се обсъди. Ето защо няма да се обсъжда повече. Внасяме закона за КПКОНПИ още утре. Днес е денят на водораздела - можете да сте от страната на корупцията и мафията, или да имате принципна позиция за отчитане на всеки лев на гражданите. Правителство на малцинството е много по-добро в този случай от едно правителство, на което му се извиват ръцете и така се спират истинските реформи. Спира се важната борба срещу корупцията, когато имаме кандидат като министър Рашков за шеф на КПКОНПИ", каза Петков.

Според него първата цел на управлението е била създаването на нов закон за КПКОНПИ.

"Не всички в ИТН имат едно и също мнение, но ИТН каза, че иска да има в КПКОНПИ специален борд от поне 4 човека - всяка партия да има човек в него - и да се слага вето от всеки един, ако КПКОНПИ по някакъв начин разследва група хора, които от тяхна гледна точка да не са техните хора", обясни премиерът.

"Няма как да имаме ефективен инструмент, който да работи, когато някакъв борд от хора казва кой да бъде разследван", заяви Петков.

Отказът Рашков да оглави КПКОНПИ показва нежелание да за борба с корупцията, смята той.

"Когато става дума за морал - думата използвана от Слави Трифонов - това не е да се крием под общо заглавие за някакви морални претенции. Това е, когато кажеш "не" на това парите да отидат при същите онези мафиоти", каза още премиерът.

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че оттук нататък ще информира обществото как и къде са разходвани предвидени средствата, дадени на пътностроителните фирми: "Дали са изнесени в чужбина, или се изграждат тук имоти и обекти, които са лична собственост на управителите и собствениците на фирми".

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от своя страна обясни, че тази коалиция е била сформирана трудно от партии, които са много различни по своята същност.

"Имаше едно разбиране в основата на формирането на коалицията: че ще се сложи край на кражбите и парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно, целесъобразно и законосъобразно. Питали сте ме много пъти къде е червената линия на ПП - тя е да не допуснем кражби!", добави Василев.

Днес сме тук точно заради тази червена линия, каза още той и допълни, че може да има различия какво точно да се направи и как да се подпомогнат българските фирми, но не може да има различия за това, че не трябва да се допускат кражби.

"Няма как да допуснем обществени поръчки, които не съдържат най-ниска цена, а показват: "Вижте колко добре пълним дупки!", каза вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

13

ваксиниран

09.06 2022 в 00:02

Нещастници са от на Слави китката, само се обясняват и нищо не правят. Освен да губят време, да провалят парламенти (вече 3), какво точно са свършили?

А, и едни пари взеха де...

3714

10

GB

08.06 2022 в 19:15

До spirit оригиналът


И след всичко това, ни обявяват война.
Ние се държим дипломатично, те ни окупират, нареждат на аверите си комунистите да избиват умните и мислещите за България, обират държавата ни, мародерстват из домовете на хората, унищожават правата ни.

Досущ като сега, в наши дни.

Това ни чака пак, ако не сме твърди с тях!

2910

9

ivenco

08.06 2022 в 18:53

spirit оригиналът

Започват да надминават и Хитлер.
По време на Втората световна война, след като ставаме съюзник на нацистката ос Рим-Берлин-Токио, дори фашистите в България не са забранявали контактите с Русия................"""

Хората се учим от грешките си.Поне някой от нас,де. ;) Пълна изолация на новата кафява чума идваща от Изток.
А в БГ никога не е имало фашисти.Съжалявам .че си бил облъчен в училище,ако изобщо си завършил де.;)

2073

7

Johnny B Goode

08.06 2022 в 18:49

Проруският тролетариат изпаднал в екстаз от новината.
Сънува служебно правителство на резидента Радев и после управление на коалицията Копейкин и Нино(чка)ва-людоедочка, подготвящо референдума за присъединяване на БГ към путерландия.

2910

6

ivenco

08.06 2022 в 18:44

Славито същи Тикво....Мойте министри,мойте депутати все едно крепостни селяни има. Тиквон..... беше същият.Струва ми се че някой друг говори чрез него.А какво стана с "чегъркането"?

1900

5

rincewind

08.06 2022 в 18:35

Сега е момента да разцепят ГЕРБ и да махнат БКП