ПП МИР иска референдум за инсенератора в София

OFFNews 09 март 2021 в 15:37 1762 0

ПП МИР категорично подкрепя гражданския протест срещу изграждането на инсинератори в София и Девня. Не е нормално в един от градовете с най-замърсен въздух, какъвто е София, да се изгради инсинератор, който ще създаде още по-голям риск от замърсяване с финни прахови частици, тежки метали, парникови газове и диоксини.

„Още като общински съветник в Столичния общински съвет през 2018 г. инициирах провеждането на местен референдум и поличих подкрепа от различни политически сили, но до финално решение за провеждането му така и не се стигна, тъй като управляващите от ГЕРБ саботираха провеждането на референдум в столицата. Поради тази причина заведохме дело в Административен съд –София, защото прекратяването на опита ни за провеждане на местен референдум според нас е незаконно и в ущърб на софиянци”, заяви лидерът на ПП МИР Симеон Славчев, който като общински съветник в София беше инициатор за провеждането на местен референдум.

ПП МИР настоява за провеждане местен референдум в София по темата веднага след приключването на парламентарните избори, защото това засяга здравето на хората.

Също така налице е сложен юридически казус, тъй като миналата година Върховният административен съд върна делото срещу доклада за Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) за изграждането на инсинератора в София и решение все още няма. Без решение на съда не може да бъде нито проведена процедура за избор на изпълнител, нито да бъде изграден инсенератор в центъра на София.

Славчев призова всички граждани на София, както и всички граждански и неправителствени организации да се включат при решаването на един от най-важните и дългосрочни екологични въпроси на столицата, какъвто е изграждането на завод за оползотворяване на твърдите битови отпадъци.

„Навсякъде в Европа и света отпадъците са ресурс, който се използва ефективно и като екологичен и алтернативен източник на енергия. Крайно време е София да започне се развива екологично, модерно, технологично и иновативно и да влезе в 21 век“ каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!