ПП и ДБ може да имат общи кандидати за местния вот

Ружа Райчева 15 ноември 2022 в 14:03 1681 3

Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков отиват на среща между ПП и ДБ в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков отиват на среща между ПП и ДБ в Народното събрание

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" може да имат общи кандидати за местния вот, обяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Миналата седмица в края на срещата за обсъждане на държавния бюджет съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов предложи на доскорошните си коалиционни партньори да помислят за излъчването на общи кандидати за предстоящите догодина местни избори. Според Иванов едно такова решение може да тласне страната напред в бъдещето и да я изведе в една стабилна и реформаторска орбита.

"Много е важно демократичната общност като цяло да бъде концентрирана и фокусирана, така че да имаме, където е възможно - заедно, един подкрепен кандидат", коментира днес бившият премиер в отговор на въпрос за местния вот.

Петков изтъкна, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са партньори и "непрекъснато си говорят за важните политики". Това изказване контрастира с изявлението на Христо Иванов миналата седмица, че е притеснен заради липсата на диалог между двете формации.

"Докато мандатите вървят един след друг, ние сме задължени да се погрижим за българските граждани през изискване бюджетът да бъде внесен, за да можем да покрием основни неща като минималната работна заплата, пенсиите, данъчните облекчения за деца, в рамките на три процента бюджетен дефицит, които са нужни за еврозоната", каза съпредседателят на ПП.

Той потвърди, че ПП категорично остават на позицията, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков трябва да оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

"Рашков ще продължава да е кандидатът за антикорупционната комисия, защото ние вярваме, че не само законодателната рамка е важна, но и кой управлява", добави Кирил Петков.

Преди поредните предсрочни парламентарни избори на 2 октомври от ДБ нееднократно призоваха ПП да съставят общи листи и да се явят заедно. Тогава обаче от ПП отказаха, тъй като очакваха, че резулатът им ще бъде значително по-висок, ако се явят отделно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

3

IvoIvo

16.11 2022 в 11:30

Абееее верно ако съществуват тогава още, че знае ли се, не се ли знае...