Повдигнаха обвинение на шеф в КЗП след 2 години разследване

OFFNews 31 март 2015 в 16:13 4221 4

Повдигна обвинение на държавен чиновник след 2 години разследване

Повдигнато е обвинение на главния секретар на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Бъчваров, съобщиха за OFFNews от пресцентъра на Софийската районна прокуратура. 

Той е обвинен за деклариране на неверни данни в декларация.

Разследването срещу него тръгна след секс скандал в Комисията, като случаят беше подробно описан в поредица от статии на OFFNews. Още през 2013 година срещу Бъчваров, който е брат на водача на листата на БСП в Добрич по това време Светла Бъчварова, е подаден сигнал от директора на дирекция "Продажби от разстояние" Боряна Даутова. Тя се оплакала, че главният секретар упражнявал над нея секстормоз. 

След като тя не откликва на неприличните му предложения, Бъчваров я уволнява и обявява конкурс за мястото ѝ.

Даутова обаче решава да се бори за правата си и подава документи за участие в конкурса. В отговор Бъчваров назначава комисия с председател самия себе си, която трябва да оцени дали Даутова е подходяща за мястото.

Точно тази комисия обаче е причина за започналото досъдебно производство. За да стане председател на комисията Бъчваров е попълнил декларация, че няма личен интерес при оценяването на кандидатите. А това очевидно не е вярно, след като Даутова води дело срещу него за секс-тормоз.

Благодарение на жалбата на Даутова конкурсът е спрян от тогавашния министър на икономиката Драгомир Стойнев. Малко по-късно е обявен нов конкурс и Бъчваров отново става председател на комисията по избора.

Бъчваров се прочу през януари 2014 г., когато в платформата за споделяне на сигнали Болканлийкс, изтекоха разговорите му по скайп с подчинена служителка. В общо 503-те страници разговор може да се прочетат директни признания за секстормоз и задявки към служителки от комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!