Посланици у нас притеснени от отхвърления закон "антикорупция"

OFFNews 07 септември 2015 в 13:50 4685 6

Снимка БГНЕС, Архив

Вицепремиерът Меглена Кунева

Посланици на страни-членки на Европейския съюз излязоха с обща позиция, в която изказват притеснението си от отхвърлянето на проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта в българския парламент.

Миналата седмица депутатите от всички парламентарна групи, с изключение на ГЕРБ и Реформаторския блок, гласуваха против предложения от вицепремиера Меглена Кунева проектозакон. Ден след това от партията на Кунева ДБГ намекнаха, че ще напуснат коалицията, ако законът не бъде приет. Все пак управляващите се разбраха проектозаконът да бъде внесен отново след три месеца. 

Според посланиците решението на депутатите е негативен сигнал. Те припомнят, че Европейската комисия поставя борбата срещу корупцията в България на водещо място в мониторинговите си доклади.

Публикуваме пълната позиция без редакторска намеса:

На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакон за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Отхвърлянето без по-нататъшно обсъждане на проектозакона, предложен от правителството изпраща негативен сигнал за борбата с корупцията. Ефективната борба с корупцията е изключително важен елемент от върховенството на закона и е поставен сред приоритетите на Европейската комисия в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка.

Тези доклади са одобрени както от нашите правителства, така и от поредица правителства на България.

Надяваме се, че политическите партии, които са отхвърлили антикорупционния проектозакон (включително тези, които не са гласували), ще представят нови идеи възможно най-скоро, за да покажат, че не омаловажават борбата с корупцията на всички нива.

Позицията е подписана от посланиците на Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания, Люксембург и е подкрепена още от посланиците на Норвегия и Швейцария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови